Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Dombret: Banky v Británii musia začať s prípravami na presun

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Člen predstavenstva nemeckej centrálnej banky Bundesbank Andreas Dombret to povedal v stredu.

Londýn 9. novembra (TASR) - Banky vo Veľkej Británii si nemôžu dovoliť ďalej vyčkávať. Ak chcú pôsobiť na trhu v Európskej únii (EÚ) aj po brexite, musia začať s prípravami na presun. Vyhlásil to v stredu (8.11.) člen predstavenstva nemeckej centrálnej banky Bundesbank Andreas Dombret.

"Prípravy by mali už dávno prebiehať. Ak nie, je potrebné s nimi ihneď začať," povedal v prejave pred bankármi v Londýne.

Člen predstavenstva britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Ian McCafferty medzitým upozornil, že banky začnú čoskoro presúvať pracovné miesta do Európy, ak nebudú mať ani na začiatku budúceho roka jasno v tom, aké budú podmienky na trhu po brexite.

Varoval zároveň, že politická a ekonomická nestabilita je zlá pre podniky, investície aj hospodársky rast. Očakáva preto pohyb v bankovom sektore a sťahovanie niektorých operácií z Londýna na kontinent. Otázkou zostáva rozsah tohto sťahovania.

Dodal, že inštitúcie už pripravujú plány pre prípad nepredvídaných udalostí. A budú musieť začať už čoskoro konať, ešte predtým, než bude jasné, aká bude konečná dohoda medzi Britániou a EÚ.

"Nemôžu čakať do poslednej chvíle," povedal McCafferty a vyjadril obavy, že banky sa dajú do pohybu do jari, ak nezískajú aspoň nejaké istoty.

Dombret tiež upozornil bankárov v Londýne, že EÚ neakceptuje tzv. schránkové firmy. Ak chcú pôsobiť v Únii, budú musieť mať na kontinente zodpovedajúcu štruktúru a manažment.

Sam Woods, z britského bankového regulačného úradu už 1. novembra varoval, že Spojené kráľovstvo by mohlo stratiť až 75.000 pracovných miest v bankovníctve a poisťovníctve, ak opustí EÚ bez obchodnej dohody, pričom približne 10.000 týchto miest bude ohrozených už "v prvý deň po brexite".

Šéfka jednotného európskeho bankového dohľadu Daniele Nouyová začiatkom tohto týždňa informovala, že na jej úrad sa obrátilo približne 50 bánk, aby s ním prediskutovali plány presunu po brexite.

"Existuje bod, keď banky - ešte predtým, ako bude jasné konečné riešenie, a bez ohľadu na to, či nebude žiadna dohoda, alebo nejaká bude - budú musieť konať," povedal McCafferty.