Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Banky v Londýne zaostávajú v prípravách na sťahovanie do EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zahraničným bankám v Londýne totiž hrozí, že po odchode Veľkej Británie z EÚ v roku 2019 stratia prístup na jednotný európsky trh.

Frankfurt nad Mohanom 17. augusta (TASR) - Banky so sídlom v Londýne, ktoré sa chcú presťahovať do Európskej únie (EÚ) predtým, ako z nej Spojené kráľovstvo vystúpi, zaostávajú v prípravách na tento krok. Uviedla Sabine Lautenschläegerová, členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB).

Zahraničným bankám v Londýne totiž hrozí, že po odchode Veľkej Británie z EÚ v roku 2019 stratia prístup na jednotný európsky trh. To mnohé z nich núti, aby zvážili presťahovanie častí svojich prevádzok do niektorej z krajín EÚ. Musia pritom požiadať ECB o bankovú licenciu.

Sabine Lautenschläegerová, ktorá vo Výkonnej rade reprezentuje divíziu dohľadu nad bankami upozornila, že finančné ústavy v tomto smere napredujú pomalšie, ako sa čakalo.

"Úprimne povedané, banky nepokročili tak, ako by sme chceli," uviedla Lautenschlägerová.

Spomedzi bánk, ktoré prejavili záujem o premiestnenie operácií do eurozóny, len niekoľko väčších finančných ústavov dosiahlo pokrok pri plánovaní. ECB zatiaľ nezaznamenala veľa konečných rozhodnutí, uviedla.

Dodala, že ECB nebude udeľovať licencie bankám, ktoré si chcú v EÚ vytvoriť len "prázdne schránky" a zaujme tiež tvrdý postoj k tzv. back-to-back transakciám, keď banka bude riadiť svoje obchody v EÚ z londýnskej kancelárie.

"Aj keď nevylučujeme tieto praktiky ako také, v konečnom dôsledku očakávame, že banky budú riadiť relevantné časti svojich operácií lokálne a nezávisle," povedala Lautenschlägerová.

Lautenschläegerová očakáva, že banky, ktoré sa presúvajú do EÚ, aktualizujú svoje plány.