Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Banky v SR v máji tohto roka zaznamenali rast vkladov aj úverov

Ilustračné foto Foto: TASR

Podpísal sa pod to rastúci domáci a priaznivý zahraničný dopyt, čo sa prejavilo aj v tržbách v ekonomike a následne i v raste vkladov.

Bratislava 6. júla (TASR) - V máji tohto roka banky na Slovensku zaznamenali rast vkladov aj úverov podnikov. Taktiež pokračoval dynamický rast úverov domácnostiam. Vo svojom aktuálnom komentári to uviedli analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

V piatom mesiaci tohto roka vzrástli vklady súkromného sektora medzimesačne o 0,8 % a medziročne sa rast zrýchlil o 0,7 percentuálneho bodu (p.b.) na 5 %.

"Vklady súkromného sektora korigovali pokles z predchádzajúceho mesiaca a zdá sa, že trend zrýchľovania rastu vkladov pokračuje. Korekcia vo vkladoch nastala v sektore nefinančných spoločností," konštatovali analytici NBS. Vklady nefinančných spoločností v máji tohto roka medzimesačne vzrástli o 2,4 %. Podpísal sa pod to rastúci domáci a priaznivý zahraničný dopyt, čo sa prejavilo aj v tržbách v ekonomike a následne i v raste vkladov. "Domácnostiam sa mierne spomalil rast vkladov, keď sa medzimesačne zvýšili o 0,3 %. Pravdepodobne to súvisí so zvyšujúcou sa súkromnou spotrebou," uviedli analytici centrálnej banky.

V máji vzrástol aj objem poskytnutých úverov bankami. Pôžičky súkromnému sektoru sa medzimesačne zvýšili o 1 % a medziročný rast dosiahol úroveň 7,8 %. "Rast úverov súkromnému sektoru sa zrýchlil, na čo mal vplyv vývoj v sektore nefinančných spoločností, kde úvery vzrástli medzimesačne o 1 %. Nepatrné zlepšenie hodnotenia zásob podnikmi sa prejavilo v obnovenom miernom raste krátkodobých úverov," priblížili analytici NBS. Taktiež sa zvýšil aj objem poskytnutých dlhodobých úverov, čo by podľa analytikov malo pozitívne vplývať na investičnú činnosť aj v druhom štvrťroku 2015.

Záujem o úvery mali naďalej aj slovenské domácnosti. Medzimesačne sa objem poskytnutých pôžičiek zvýšil o 0,8 %. "Väčšina prírastku úverov pochádzala z úverov na nehnuteľnosti, ktoré sú podporované nízkymi úrokovými sadzbami," doplnili analytici NBS s tým, že nepatrne sa zrýchlil aj rast úverov na spotrebu. "Avšak sentiment domácností v hodnotení terajších veľkých nákupov a rovnako aj v nasledujúcich 12 mesiacoch sa začína zhoršovať, čo by sa mohlo prejaviť v spomalení alebo v poklese úverov na spotrebu v nadchádzajúcich mesiacoch," dodali analytici centrálnej banky.