Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Bankám v SR vlani klesol čistý zisk o 27 % na 488 mil. eur

Foto: deutschebank.ge

Hlavný zdroj príjmov bánk, čisté úrokové výnosy, klesli medziročne vôbec prvýkrát v histórii, a to o 2,7 %.

Bratislava 31. januára (TASR) - Čistý zisk bánk pôsobiacich na Slovensku vlani medziročne klesol o viac ako 27 % na 488 miliónov eur. Na základe predbežných neauditovaných výsledkov Národnej banky Slovenska (NBS) o tom dnes informovala Slovenská banková asociácia (SBA).

"Hlavnou príčinou bol pokles výnosov bánk z hlavných aktivít (úrokové výnosy) a na európske pomery neúmerne vysoký bankový odvod. Za prvých 12 mesiacov banky na ňom odviedli takmer 170 miliónov eur, čo predstavuje takmer 0,3 % bilančnej sumy sektora," informovala asociácia s tým, že v ostatných krajinách eurozóny je dopad na bankový sektor 6- až 10-krát nižší.

Hlavný zdroj príjmov bánk, čisté úrokové výnosy, klesli medziročne vôbec prvýkrát v histórii, a to o 2,7 %. Čisté výnosy z poplatkov, druhý najvýznamnejší zdroj príjmov, ostali na nezmenenej úrovni.

Bilančná suma slovenských bánk stúpla medziročne o 4 %, na strane aktív najmä vďaka úverom obyvateľstvu. Objem nových úverov na bývanie klesol o 4 %, objem spotrebiteľských úverov naopak stúpol o 17 %. Celkové úvery podnikom klesli medziročne o 3 %, podľa SBA aj z dôvodu zníženého dopytu.