Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

V Bardejove spustili dobudovanie kanalizácie za 1,6 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V rámci projektu za viac ako 1,6 milióna eur sa zvýši pripojenie obyvateľov v rámci mesta na kanalizáciu na 97,4 % a vytvorí sa 237 nových domových prípojok v dĺžke 1724 metrov.

Bardejov 31. októbra (TASR) – Predstavitelia Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti spolu s ministrom životného prostredia SR Petrom Žigom dnes v Bardejove slávnostne spustili výstavbu ďalších metrov chýbajúcej kanalizácie.

V rámci projektu za viac ako 1,6 milióna eur sa zvýši pripojenie obyvateľov v rámci mesta na kanalizáciu na 97,4 % a vytvorí sa 237 nových domových prípojok v dĺžke 1724 metrov.

Projekt ako taký je rozdelený do piatich častí, ide o časti Bardejovská Zábava, Poštárka, Pod Kalváriou, Kacvinská ulica a Pod Dubinami. V prevažnej miere pôjde o gravitačnú kanalizáciu, ktorá by mala byť vybudovaná v  dĺžke necelých osem kilometrov. V rámci toho sa vybuduje aj tlaková kanalizácia v dĺžke 1400 metrov a osem prečerpávacích staníc, ktoré sú potrebné k tomu, aby sa mohla táto časť odkanalizovať,“ povedal dnes investičný riaditeľ spoločnosti VVS Róbert Hézsery.

Práce by mali začať Pod Kalváriou a na ulici Kacvinskej a tiež v Bardejovskej Zábave. Budúci rok sa k tomu pridajú aj časti Poštárka a Pod Dubinami. Na stavbách budú pracovať aj ľudia z Bardejova. Odovzdanie staveniska sa konalo ešte v auguste, v týchto dňoch by malo dôjsť k prvému výkopu a reálnemu začatiu výstavby. Ukončenie projektu je naplánované na august 2015, časť financií pochádza z Kohézneho fondu Európskej únie a zo štátneho rozpočtu.

Rozšírením existujúcej kanalizačnej siete v Bardejove dôjde k pripojeniu doteraz nenapojených obyvateľov na verejnú kanalizáciu a odvedeniu odpadových vôd na čistiareň odpadových vôd v Bardejove, ktorá bola zrekonštruovaná z prostriedkov Európskej únie.

Počas návštevy Bardejova sa dnes minister životného prostredia zastavil aj na rieke Topľa na miestach, kde sa vo februári začne s protipovodňovými opatreniami. Na tento účel je vyčlenených 5,5 milióna eur a práce na dvoch miestach na rieke budú podľa ministra dokončené v septembri 2015.