Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Barel americkej ropnej zmesi WTI zdražel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Agentúra pripomína, že oba hlavné druhy komodity na svetovom trhu svorne zlacneli od júna o viac ako 10 USD.

New York 23. augusta (TASR) - Barel (159 litrov) americkej ropnej zmesi West Texas Intermediate (WTI) s termínom dodávky v októbri sa v piatok (22. 8.) na záver obchodovania na newyorskej komoditnej burze predával po 93,96 USD (70,82 eura) a počas dňa zdražel o 51 centov. Cena barelu severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, sa zvýšila o 35 centov na 102,63 USD. Informuje o tom Reuters.

Agentúra pripomína, že oba hlavné druhy komodity na svetovom trhu svorne zlacneli od júna o viac ako 10 USD. Barel WTI bol v piatok s cenou 92,50 USD krátky čas najlacnejší od 15. januára tohto roku.

Cenu ropy koncom týždňa smerom hore ovplyvnil silný pokles jej zásob v amerických rafinériách a využitie ich kapacít na 93,4 %. Opačným smerom ju tlačili slabšie výsledky čínskeho priemyslu v auguste. Boli najhoršie za posledné tri mesiace.

Situácia na globálnom trhu s ropou je však veľmi dobrá aj preto, že Saudská Arábia v júli zvýšila jej denné dodávky na takmer 10 miliónov barelov. Jej export obnovila aj Líbya vďaka obnoveniu činnosti svojho najväčšieho prístavu. Líbyjský vývoz komodity je teraz najvyšší za posledné mesiace.