Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

BARROSO: ECB bude mať dohľad nad všetkými bankami v eurozóne

José Manuel Barosso Foto: TASR/AP

EÚ sa podľa José Manuela Barrosa musí integrovať do demokratickej federácie a zmeniť svoje zmluvy takým spôsobom, aby sa mohla v eurozóne plne rozvinúť menová únia.

Štrasburg 12. septembra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by mala prevziať kľúčovú úlohu pri dohľade nad všetkými bankami v eurozóne, uviedol predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

Barroso poslancom Európskeho parlamentu (EP) načrtol to, čo nazval "kvalitatívnym skokom" smerom k bankovej únii.

"Komisia predkladá legislatívne návrhy pre spoločný európsky mechanizmus dohľadu," povedal Barroso vo svojom prejave o stave únie. "Spoločný mechanizmus dohľadu, ktorý sme dnes predložili, vytvorí vystuženú architektúru, v ktorej bude mať kľúčovú úlohu Európska centrálna banka." Podľa Barrosa jednotný dohľad musí mať pod kontrolou všetky banky, nielen takzvané systémovo dôležité banky, "pretože systémové riziká sú všade".


Prechod k bankovej únii bude mať tri kroky

Sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte nad Mohanom
Foto: TASR/AP
ECB najprv získa mandát monitorovať všetky banky v eurozóne aj v ostatných krajinách EÚ, ktoré sa rozhodnú pristúpiť k dohľadu. Druhým krokom je vytvorenie fondu na likvidáciu problémových bánk a tretím krokom je mechanizmus ochrany vkladov občanov v celej eurozóne. ECB by mala získať dohľad nad všetkými bankami eurozóny od januára 2014.

EÚ sa podľa Barrosa musí integrovať do demokratickej federácie a zmeniť svoje zmluvy takým spôsobom, aby sa mohla v eurozóne plne rozvinúť menová únia. "Budeme musieť smerovať k federácii národných štátov. To je náš politický horizont," uviedol Barroso. "Vytvorenie federácie národných štátov bude nakoniec vyžadovať novú zmluvu."

Barroso a ďalší európski lídri, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, požadujú zmenu Lisabonskej zmluvy, pretože pre urýchlenie integrácie a stabilizáciu eurozóny sú potrebné rozsiahle reformy. "Hlboká a skutočná hospodárska menová únia môže začať aj podľa súčasných zmlúv, ale dokončiť ju je možné len s novou zmluvou," myslí si Barroso.


Grécko sa dá zachrániť, ak bude plniť záväzky

Grécko sa podľa Barrosa dá zachrániť, ak krajina urobí všetko preto, aby rozptýlila obavy o jej odhodlanosti realizovať potrebné reformy, a ostatné štáty dajú jasne najavo, že sú odhodlané ponechať Atény v eurozóne. "Myslím si, že ak Grécko bude plniť svoje záväzky, ako člen európskej rodiny zostane v eurozóne."

Kľúčovú úlohu pri zabezpečení budúcnosti eura má podľa Barrosa ECB, ktorá má povinnosť a právo obnoviť integritu menovej politiky a v rámci svojho mandátu nakupovať dlhopisy na sekundárnom trhu.

Jednotný dozor nad bankami podľa komisára Barniera ušetrí peniaze daňovníkov

Komisár EÚ zodpovedný za vnútorný trh Michel Barnier dnes v súvislosti s návrhom Európskej komisie (EK) na vytvorenie jednotného mechanizmu dohľadu nad bankami v eurozóne uviedol, že ide o snahu nemíňať viac peniaze daňových poplatníkov na záchranu bánk.

Komisár Barnier upozornil, že v záujme zaistenia jednotného uplatňovania pravidiel jednotného trhu sa musí posilniť účinnosť bankového dohľadu vo všetkých európskych krajinách. A dodal, že úlohou Európskej centrálnej banky (ECB) v tomto procese bude zabezpečiť, aby banky v eurozóne dodržiavali riadne finančné postupy.

"Naším konečným cieľom je prestať využívať peniaze daňovníkov na záchranu našich bánk. Navrhli sme vytvoriť mechanizmus na oddelenie dohľadu od menovej politiky v rámci ECB a uistili sme sa, že ECB sa za svoje rozhodnutia v oblasti dohľadu bude zodpovedať Európskemu parlamentu," povedal Barnier.



Klaus odmieta plán šéfa Európskej komisie vytvoriť z EÚ federáciu

Český prezident Václav Klaus
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Rezolútnym odmietnutím reagoval dnes prezident ČR Václav Klaus na plán predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa zmeniť Európsku úniu vo federáciu národných štátov.

Ako najvyšší český predstaviteľ uviedol pre internetový portál novinky.cz, "jediné, čo oceňujem na dnešnom Barrosovom vystúpení, je to, že po prvý raz nahlas priznal skutočné ciele dnešných protagonistov ďalšieho prehĺbenia európskej integrácie. Doteraz to totiž ľudia ako Barroso pred európskou verejnosťou tajili. V roku 2004 sme vstupovali do Európskej únie a nie do federácie, v ktorej sa staneme bezvýznamnou provinciou," vyhlásil Klaus.

Na otázku, či by ČR mala vstúpiť do takejto federácie, Klaus odpovedal jednoznačne záporne: "Mali by sme naopak uvažovať o tom, ako svoju štátnosť a suverenitu obnoviť. Vo federácii je to vylúčené."

Podľa Klausa by sa Európska únia mala zmeniť v opačnom smere, ako to navrhuje predseda Európskej komisie. "Vo chvíli, keď píšem tieto riadky, odpovedalo na vašom internetovom servere 61,8 percenta ľudí spomedzi 11.074 čitateľov, že je za rozpad Únie. Ľudia ako pán Barroso to nechcú počuť," poznamenal.