Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Barroso upozornil Putina na potrebu rozhovorov o dodávkach plynu

José Manuel Barroso FOTO TASR/Pavel Neubauer

Šéf exekutívy EÚ uviedol, že v rámci konštruktívneho riešenia situácie by sa všetky strany mali zaviazať k transparentnosti a otvorenosti trhu.

Brusel 21. mája (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes poskytol médiám kópiu listu, ktorý oficiálnou cestou zaslal prezidentovi Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi. Upozorňuje v ňom na potrebu pokračovania trojstranných rozhovorov o dodávkach ruského plynu do Európy.

Šéf exekutívy EÚ pripomenul Putinovi predošlé kolá trojstranných rozhovorov medzi eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom, ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom a ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Prodanom, ktoré sú zamerané na stabilizáciu dodávok plynu do Ukrajiny a dodávok plynu cez Ukrajinu do EÚ.

Barroso uvádza, že únia pozorne sleduje diskusie o cenách za dodávky zemného plynu na Ukrajinu a potvrdil ochotu Kyjeva zaplatiť omeškané platby pre spoločnosť Gazprom.

"Kým prebiehajú trojstranné rozhovory, toky plynu by nemali byť prerušené. Spolieham sa na to, že Ruská federácia dodrží tento záväzok," uviedol Barroso. A dodal, že je aj naďalej povinnosťou Gazpromu zabezpečovať dodávky v požadovaných objemoch, ako bolo dohodnuté v zmluvách o dodávkach s európskymi spoločnosťami.

Európska únia podľa neho očakáva, že Moskva bude včas varovať európskych partnerov, ak by nastali problémy s dodávkami plynu.

Barroso uviedol, že v rámci konštruktívneho riešenia situácie by sa všetky strany mali zaviazať k transparentnosti a otvorenosti trhu v rámci ukrajinského plynárenského priemyslu a tiež k transparentným podmienkam pre skladovanie plynu a tranzit plynu cez územie Ukrajiny. To by sa mohlo dosiahnuť napríklad dohodou o spolupráci medzi všetkými operátormi prenosových sústav a dobudovaní potrebných meracích tlakových staníc na rusko-ukrajinskej hranici.

"Európska únia je pripravená poskytnúť aktuálne údaje o prichádzajúcom toku plynu z Ukrajiny," uviedol Barroso. Dodal, že Brusel sa spolieha na obe strany, Rusko aj Ukrajinu, že v krátkodobom horizonte poskytnú tiež aktuálne údaje o dodávkach a tranzite plynu do Ukrajiny a cez jej územie.

Predseda EK uviedol, že je v záujme EÚ, aby všetky strany zostali spoľahlivými a zodpovednými dodávateľskými a tranzitnými partnermi. Naznačil, že únia a ďalší medzinárodní darcovia poskytli v tomto smere významnú podporu pre Ukrajinu a sú aj naďalej odhodlaní v tomto procese pokračovať, pričom EÚ očakáva konštruktívny prístup aj zo strany Ruskej federácie.

Barroso na záver listu pre Putina zopakoval pripravenosť EÚ aj naďalej pokračovať v dohodnutých trojstranných rokovaniach v snahe nájsť rýchle a udržateľné riešenie, prijateľné pre všetky strany.