Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Bavorsko chce zachovať zvýhodnenú DPH v nemeckých reštauráciách

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Znížená sadzba by sa podľa bavorskej vládnej koalície nemala vzťahovať len na potraviny, ale aj na nápoje, vyplýva z dokumentu, ktorý zverejnila Spolková rada na svojej internetovej stránke.

Mníchov 23. novembra (TASR) - Bavorsko podniklo ďalší pokus o zachovanie zvýhodnenej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) v nemeckých reštauráciách. V návrhu na piatkové (24. 11.) zasadnutie hornej komory nemeckého parlamentu, Spolkovej rady (Bundesrat), regionálna vláda argumentuje zachovaním konkurencieschopnosti stravovacích služieb a cestovného ruchu vo vzťahu k susedným krajinám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Znížená sadzba by sa podľa bavorskej vládnej koalície nemala vzťahovať len na potraviny, ale aj na nápoje, vyplýva z dokumentu, ktorý zverejnila Spolková rada vo štvrtok na svojej internetovej stránke.

Vládna koalícia v Berlíne sa minulý týždeň dohodla, že zvýhodnená sadzba sa k 1. januáru budúceho roka vráti na pôvodnú úroveň 19 %. Minister financií Christian Lindner uviedol, že jeho liberálna Slobodná demokratická strana (FDP) bola proti, ustúpila však tlaku koaličných partnerov, sociálnych demokratov (SPD) kancelára Olafa Scholza a strany Zelených. DPH na potraviny v reštauráciách a kaviarňach sa počas pandémie nového koronavírusu v Nemecku znížila z 19 % na 7 %. Zvýhodnený režim sa mal skončiť už začiatkom tohto roka, vláda však vzhľadom na energetickú krízu rozhodla o jeho predĺžení.

Nemecké ministerstvo hospodárstva argumentovalo, že bez návratu k pôvodnej sadzbe by verejné rozpočty v budúcom roku prišli o dodatočné daňové príjmy vo výške až 3,4 miliardy eur. Zväz nemeckých hotelov a reštaurácií v októbri varoval, že v prípade opätovného zavedenia 19-percentnej DPH v roku 2024 hrozí zatvorenie približne 12.000 podnikov a zvýšenie cien v priemere o viac ako 18 %, ako aj pokles tržieb a zníženie počtu pracovných miest.