Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bayer ponúka za svetového producenta osív Monsanto vyše 65 mld. USD

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Monsanto už odmietla dve ponuky od Bayeru, prvú v máji na úrovni 122 USD/akcia a nasledujúcu v júli. Aj júlovú ponuku na úrovni 125 USD/akcia americká firma označila za neadekvátnu.

Berlín 6. septembra (TASR) - Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer sa rozhodol zvýšiť ponuku na prevzatie americkej spoločnosti Monsanto. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Bayer dnes uviedol, že za akciu najväčšieho producenta osív na svete ponúka 127,50 USD, zatiaľ čo pôvodná ponuka bola 125 USD/akcia. Celkovo tak za americkú firmu ponúka vyše 65 miliárd USD (58,25 miliardy eur), čo je asi o 2 % viac, než predstavovala predchádzajúca ponuka. Ani zvýšenie ponuky však podľa Bayeru nemusí znamenať, že nakoniec dôjde k dohode.

Spoločnosť Monsanto už odmietla dve ponuky od Bayeru, prvú v máji na úrovni 122 USD/akcia a nasledujúcu v júli. Aj júlovú ponuku na úrovni 125 USD/akcia americká firma označila za neadekvátnu. Zároveň však uviedla, že aj naďalej zostáva otvorená rokovaniam s Bayerom, ako aj s inými spoločnosťami.

Čo sa týka najnovšej ponuky, firma Monsanto ju potvrdila, ďalej sa však odmietla vyjadriť s tým, že ju vyhodnocuje. Podľa zdroja blízkeho rokovaniam sa však postoje obidvoch strán postupne zbližujú, aj keď nemecký denník Rheinische Post ešte v pondelok (5.9.) uviedol, že Bayer možno bude musieť ponúknuť až 130 USD/akcia.

Na druhej strane, niektorí akcionári Bayeru sú s ponukou na Monsanto nespokojní. Podľa nich prevzatie svetového producenta osív výrazne zvýši previazanosť Bayeru s agrosektorom na úkor jeho farmaceutického biznisu.

Bayer je druhým najväčším hráčom na svetovom trhu agrochemikálií, na ktorom kontroluje 18-% podiel. Svetovou jednotkou je švajčiarska Syngenta, ktorá drží 19-% podiel. V oblasti produkcie osív je svetovou jednotkou Monsanto s 26-% podielom na trhu a za ním s 21-% podielom je americký DuPont.

(1 EUR = 1,1159 USD)