Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

BcLoad žiada pomoc 2,25 milióna eur, vytvoriť má 101 nových miest

Zo 194. rokovania vlády SR 20. januára 2016 v Bratislave. Na snímke sprava minister kultúry SR Marek Maďarič, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cieľom investičného zámeru je pripraviť a realizovať výrobu konkurencieschopných šmykom riadených nakladačov vo vlastnej prevádzke, so začiatkom sériovej výroby od februára 2016.

Bratislava 20. januára (TASR) - Firma BcLoad, s. r. o., žiada investičnú pomoc 2,25 milióna eur, z toho 500.000 eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok a 1,75 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu na výrobu, výskum a vývoj šmykom riadených nakladačov v priemyselnom parku Vígľaš, okres Detva. Vyplýva to z návrhu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes schválila vláda.

"Investičný zámer s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 5 miliónov eur sa má realizovať v rokoch 2015 až 2017, pričom v priamej súvislosti s ním sa do konca roku 2019 vytvorí 101 nových pracovných miest," spresnil rezort hospodárstva.



Cieľom investičného zámeru je pripraviť a realizovať výrobu konkurencieschopných šmykom riadených nakladačov vo vlastnej prevádzke, so začiatkom sériovej výroby od februára 2016. Súčasťou prevádzky bude aj oddelenie výskumu a vývoja.

BcLoad, s. r. o., Vígľaš vznikla v novembri 2014. Výroba nakladačov sa bude realizovať v novovybudovanej hale v rámci priemyselného parku Vígľaš. Z celkovej ročnej produkcie asi 1100 kusov strojov bude 93 % až 95 % umiestnenej na zahraničných trhoch. Cieľové krajiny budú predovšetkým krajiny EÚ, ale aj tretie krajiny ako Azerbajdžan, Kazachstan, Angola a Spojené arabské emiráty.

V. HUDÁK: K zámeru firmy BcLoad sa mal možnosť vyjadriť každý

Investičný zámer firmy BcLoad, s.r.o., ktorej dnes vláda odsúhlasila štátnu pomoc 2,25 milióna eur, prešiel pripomienkovým konaním. Zdôraznil to dnes minister hospodárstva Vazil Hudák (nominant Smeru-SD) v súvislosti s námietkami, že niektorí zo súčasných spoločníkov a štatutárov firmy už v minulosti podnikali vo výrobe nakladačov, pričom mali po sebe zanechať vysoké dlhy.

Na snímke minister hospodárstva SR Vazil Hudák.
Foto: TASR - Jakub Kotian
Ich bývalá firma Way Industry z Krupiny skončila v reštrukturalizácii. Dlhovala pritom Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, Eximbanke, ale aj zamestnancom, spolu takmer 37 miliónov eur.

"Zámer prešiel cez medzirezortné pripomienkové konanie, vyjadrovali sa k nemu zamestnávateľské zväzy a podobne. Každý, kto bol príslušný, sa mal teda možnosť vyjadriť. Schválili sme ten investičný zámer, ktorý k nám prišiel," reagoval Hudák.

Upozornil, že schválená investičná pomoc je viazaná na plnenie predloženého a vládou schváleného zámeru. "Ak sa zámer nebude plniť, nedostanú peniaze, to je veľmi jasné," podčiarkol minister.

Firme BcLoad dnes vládny kabinet schválil investičnú pomoc 2,25 milióna eur, z toho 500.000 eur vo forme dotácie na dlhodobý hmotný majetok a 1,75 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu na výrobu, výskum a vývoj šmykom riadených nakladačov v priemyselnom parku Vígľaš, okres Detva.

"Investičný zámer s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 5 miliónov eur je na roky 2015 až 2017, pričom v priamej súvislosti s ním sa do konca roku 2019 vytvorí 101 nových pracovných miest," spresnil v návrhu na poskytnutie investičnej pomoci rezort hospodárstva.

BcLoad, s. r. o., Vígľaš vznikla v novembri 2014. Výroba nakladačov sa bude realizovať v novovybudovanej hale v rámci priemyselného parku Vígľaš. Z celkovej ročnej produkcie asi 1100 kusov strojov má byť 93 % až 95 % umiestnených na zahraničných trhoch. Cieľové krajiny budú predovšetkým krajiny EÚ, ale aj krajiny ako Azerbajdžan, Kazachstan, Angola a Spojené arabské emiráty.