Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

BCPB vlani evidovala obchody s cennými papiermi za 18,9 miliárd eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Burza cenných papierov v Bratislave, a. s. je jediným organizátorom regulovaného trhu s cennými papiermi v SR.

Bratislava 22. mája (TASR) – Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB), a. s., zaznamenala v roku 2011 objem obchodov s cennými papiermi v hodnote 18,9 miliardy eur.

"Rok 2011 bol pre nás pozitívny v tom zmysle, že sa nám podarilo dosiahnuť takmer trojnásobne vyšší objem obchodov v porovnaní s rokom 2010," informovala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka BCPB Mária Hurajová.

"Minulý rok bol vzhľadom na aktivity našich obchodníkov veľmi dobrý v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Odrazilo sa to aj na tom, že burza sa prehupla vlani do kladných čísel, čo sa týka hospodárenia. Hospodársky výsledok bol zisk, aj keď mierny," konštatovala.

Zároveň pripomenula, že podobne ako po minulé roky aj vlani 99 % objemu obchodov na BCPB predstavovali obchody s dlhopismi, a to predovšetkým so štátnymi dlhopismi a hypotekárnymi záložnými listami. "Obchody s akciami dosiahli z celkového objemu obchodov na BCPB sumu 348 miliónov eur," spresnila.

Burza cenných papierov v Bratislave, a. s., vznikla 15. marca 1991 a je jediným organizátorom regulovaného trhu s cennými papiermi v SR. Obchodovať na BCPB sa začalo 6. apríla 1993. BCPB je akciová spoločnosť, ktorej činnosť sa riadi najmä zákonom o burze cenných papierov, pričom funguje na členskom princípe.