Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

M. BEBLAVÝ: Ľ. Vážny pasivitou pri eurofondoch prispel k veľkým škodám

Miroslav Beblavý, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredseda mimoparlamentnej strany #Sieť Miroslav Beblavý hodnotil viac ako trojročné pôsobenie Ľubomíra Vážneho vo funkcii podpredsedu vlády SR pre investície.

Bratislava 8. februára (TASR) – Nikdy predtým jeden človek svojou pasivitou tak veľmi neprispel k takým veľkým škodám ako Ľubomír Vážny (Smer-SD). Na adresu podpredsedu vlády pre investície to uviedol nezaradený poslanec Národnej rady SR a podpredseda mimoparlamentnej strany #Sieť Miroslav Beblavý v rámci hodnotenia jeho viac ako trojročného pôsobenia vo funkcii.

"Ľubomír Vážny svoju funkciu dostal bez skutočných právomocí a ani sa jej nesnažil aktívnejšie zhostiť. Ťažko preto hodnotiť konkrétne úspechy alebo neúspechy, lebo oboje vyžaduje aspoň určitú aktivitu a cieľavedomosť. Nikdy predtým jeden človek svojou pasivitou tak veľmi neprispel k takým veľkým škodám," povedal Beblavý pre TASR.

Využitie eurofondov radí medzi najväčšie katastrofy oboch vlád Roberta Fica (Smer-SD). "Nielenže sme miliardu eur museli vrátiť do Bruselu, ale ešte ďalšia suma vo výške aspoň 2 miliárd eur bola rozhádzaná na nezmyselné a predražené projekty najmä v oblasti informatizácie a dotovania podnikateľov," domnieva sa opozičný poslanec.

Pripomenul, že Vážny v roku 2013 presadil expresne rýchlu novelu zákona o verejnom obstarávaní s odôvodnením, že zásadne prispeje k zrýchleniu čerpania. "Podľa všetkých pozorovateľov táto novela len prispela k chaosu vo verejnom obstarávaní vyvolávanom neustálymi zmenami a neprispela nijako významnejšie k zlepšeniu čerpania, skôr naopak," konštatoval Beblavý.

Vicepremiér zodpovedný za eurofondy podľa neho nedokázal nijako reagovať na opakované zistenia auditov Európskej komisie, ktoré poukazovali na to, že sa peniaze na Slovensku rozkrádajú a že nefunguje kontrolný systém ako celok. "Nakoniec sa to skončilo všeobecným zmrazením fondov," dodal poslanec.

Zároveň upozornil, že z ďalšieho balíka 15 miliárd eur na obdobie 2014 až 2020, ktoré mal štát čerpať už dva roky, sa zatiaľ nevyčerpalo v zásade nič a dostáva sa tak opäť do fatálneho sklzu. "Ľubomír Vážny nastúpil do funkcie ešte v roku 2012 a jeho najväčšou úlohou bolo pripraviť práve toto ďalšie obdobie čerpania. Vidíme, že sa opakujú takmer všetky zásadné chyby z minulého obdobia, ktoré spôsobili nielen nečerpanie, ale aj zlé čerpanie," zdôraznil Beblavý.

Ide podľa neho nielen o časový sklz, ktorý má byť dnes väčší, ako bol v predchádzajúcom programovom období v rovnakom čase, ale aj o rovnako zle nastavené programy v oblasti podnikania, informatizácie či vzdelávania.