Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

BEBLAVÝ: Zverejňovanie vratiek DPH je zlepšením transparentnosti

Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený) počas 21. schôdze NR SR 11. októbra 2017 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Beblavý uviedol, že návrh, aby finančná správa povinne zverejňovala tzv. vratky DPH nad 50.000 eur, predložil už v októbri minulého roka. Vládna koalícia ho však vtedy odmietla.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) víta, že sa do novely daňového poriadku dostal návrh na zverejňovanie uplatnených nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH). Právnu normu dnes schválil parlament.

Nadmerné odpočty DPH sa budú štvrťročne zverejňovať na webovom sídle Finančného riaditeľstva SR. Beblavý uviedol, že návrh, aby finančná správa povinne zverejňovala tzv. vratky DPH nad 50.000 eur, predložil už v októbri minulého roka. Vládna koalícia ho však vtedy odmietla, minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) však podľa slov Beblavého prisľúbil ďalšie rokovania až nakoniec ministerstvo tento návrh predložilo do parlamentu. "Oceňujem, že po diskusii koalície s opozíciou sa podarilo presadiť, aby boli zverejňované všetky vratky, od prvého eura," uviedol v správe pre médiá Beblavý.

Údaje budú zverejňované štvrťročne a v automaticky spracovateľnej podobe, čo v nich umožní vyhľadávať neobvyklé či podozrivé operácie. Podľa opozičného poslanca sa tak vytvorí priestor pre nezávislú a občiansku kontrolu fungovania finančnej správy a podvodov s DPH. Beblavý to označuje za veľký posun v transparentnosti. "Platí tu rovnaký princíp ako pri zverejňovaní zmlúv, ktoré som pomáhal presadiť za vlády Ivety Radičovej. Dovolím si povedať, že odvtedy je toto najvýznamnejší krok vo zvyšovaní transparentnosti na Slovensku," uviedol Beblavý.

Transparentnosť však podľa neho len umožňuje odhaliť podvody, nezabezpečí ich automatické potrestanie. "Je mi ľúto, že jediným výsledkom kauzy Bašternák je prijatie preventívnych opatrení do budúcna, a nie aj vyvodenie zodpovednosti v kauze," dodal Beblavý.