Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Štyri belgické provincie sú dnes paralyzované štrajkom odborárov

Séria protestov je vyjadrením nespokojnosti odborových centrál so sociálno-ekonomickými opatreniami vlády Charlesa Michela predovšetkým v dôchodkovej oblasti, kde vláda navrhuje neskorší odchod do dôchodku.

Brusel 24. novembra (TASR) - Dnešok je v Belgicku prvým dňom zo série "rotujúcich štrajkov", ktoré avizovali odbory. Séria protestov je vyjadrením nespokojnosti odborových centrál so sociálno-ekonomickými opatreniami vlády Charlesa Michela predovšetkým v dôchodkovej oblasti, kde vláda navrhuje neskorší odchod do dôchodku.

Séria štrajkov dnes podľa tlačovej agentúry Belga zasiahla štyri provincie krajiny, tak vo Flámsku ako aj vo Valónsku: Antverpy, Limbursko, belgické Luxembursko a Hainaut. Protesty sa prejavujú obmedzením alebo zastavením verejnej premávky, blokovaním dopravného letiska v Charleroi a štrajkovými zhromaždeniami stoviek zamestnancov pred podnikmi, v ktorých pracujú.

V provincii Hainaut, pri hraniciach s Francúzskom, ani jeden vlak či autobus dnes nevyštartoval zo stanice alebo depa. Odbory prevzali kontrolu nad kontrolným stanovišťom pre verejnú premávku v celej provincii. Výnimkou bolo niekoľko autobusov v meste Tournai, patriacich súkromnej spoločnosti, aj tie však došli iba po prvú bariéru štrajkujúcich.

Prevádzka letiska v Charleroi je poznačená zablokovaním prístupovej trasy pre autobusy a autá. Križovatku pred letiskom obsadilo okolo 200 štrajkujúcich, pasažieri musia prejsť posledných niekoľko sto metrov pešo do odletovej haly aj s batožinou. Letisko im vyšlo v ústrety zmiernením registračných formalít, aj tak sa však tvoria dlhé rady cestujúcich.

V provincii Luxembursko nepremáva tretina prostriedkov verejnej hromadnej dopravy a 70 percent vozidiel súkromných dopravných podnikov.

Okrem dopravy dnes v uvedených provinciách boli obmedzené alebo nefungujú ani služby pošty. Štrajkujúci dočasne obsadili triediace stredisko v meste Fleurus, ktoré obsluhuje celú provinciu Hainaut.

Na nevyhnutné minimum bola dnes obmedzená aj prevádzka nemocníc a škôl. Rodičia školopovinných detí boli už v priebehu víkendu informovaní, ktoré školy budú zavreté a ktoré nie.

Kvôli štrajku zamestnancov zostali zavreté niektoré obchodné centrá a štrajk oznámili aj smetiari.

Štrajkové aktivity sa premietli i do blokovania vstupu do niektorých miest. Do mesta Mons sa nedá vôbec dostať, blokované je aj mestečko St. Ghislain a sťažený je vstup do Charleroi, kde štrajkujúci obsadili aj všetky parkovacie miesta v centre mesta.

Odborári na znak protestu obsadili tiež priestranstvá pred radnicami viacerých miest a zablokovali aj niektoré úseky diaľnic v týchto provinciách, čo si vyžiadalo minimálne dvojhodinové zdržanie pre vodičov.

V provincii Antverpy je štrajkové vrenie citeľné už od nedele. Úplne bola zastavená premávka na rieke Schelda; pobrežní ale aj námorní lodiari zastavili činnosť v nedeľu okolo 17:00 h v Antverpách, Gente a Zeebrugge. Úrady mesta Antverpy vyjadrili obavy o násilnom strete s pracovníkmi lodeníc, o ktorých belgické médiá písali, že sa radikalizujú a pripravujú si "biele zbrane".

Na severe Flámska, v provincii Limbursko, štrajk narušil dopravu, ale aj fungovanie škôl, obchodov, nemocníc, opatrovateľských domov a väzníc. Odborári z mesta Hasselt pripravili symbolický smútočný sprievod, ktorého cieľom sú regionálne kancelárie troch flámskych strán, ktoré sú súčasťou federálnej vlády pripravujúcej nepopulárne reformy - Nová flámska aliancia (N-VA), Flámski kresťanskí demokrati (CD&V) a Flámski liberálni demokrati (Open VLD).

Celonárodný mohutný štrajk plánujú aj belgické železnice, mal by sa konať 15. decembra.