Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Belgické Valónsko sa napriek ultimátu dnes k dohode CETA nevyjadrí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetky členské štáty únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu.

Brusel 24. októbra (TASR) - K obchodnej dohode s Kanadou (CETA) sa dnes do večera nevyjadríme, ultimátum teda nebudeme môcť rešpektovať. Vyhlásil to dnes ráno predseda valónskeho parlamentu André Antoine pre belgické rádio RTL, informoval denník Le Soir.

„Chceme transparentnosť a rešpektovanie demokracie,“ uviedol predseda valónskeho parlamentu s tým, že pri CETA sa to už sčasti podarilo, ale stále to nestačí na podpis dohody. Navyše žiada, aby sa výsledky ostatných rokovaní stali oficiálnymi textami, čím naberú právnu silu.

Kým valónsky parlament avizoval, že v pondelok nevyriekne stanovisko o CETA, predseda Európskej rady Donald Tusk dal Valónom ultimátum, aby sa vyjadrili dnes večer. V opačnom prípade Tusk zruší summit EÚ-Kanada naplánovaný na štvrtok a nestanoví ani nový dátum schôdzky, uviedol belgický denník La Derniere Heure s odkazom na diplomatické zdroje.

V nedeľu poslala Európska komisia (EK) valónskemu regionálnemu premiérovi Paulovi Magnettovi deklaráciu, ktorá znemožňuje nadnárodným firmám priamo sa súdiť so štátmi Únie, kde investujú. To je pre Valónov jedna z najväčších výhrad k dohode CETA. Podľa návrhu EK by mal riešenie týchto sporov mať na starosti stály súd, 15 sudcov by do neho menovala spoločne Únia a Kanada.

Na úrovni federálnej vlády v Bruseli narastá napätie a prevláda názor, že Valónsko nemá záujem dospieť k dohode a teší sa zo zosmiešnenia, ktorému pre hroziaci krach dohody Belgicko čelí na medzinárodnej scéne, uviedol denník La Derniere Heure.

O vážnosti rokovaní o CETA svedčí aj rozhodnutie šéfa belgickej diplomacie Didiera Reyndersa, ktorý pre ne odriekol svoju účasť na summite EÚ-Latinská Amerika (EU-CELAC), ktorý sa koná tento týždeň v Dominikánskej republike.

Minulý týždeň priamo vo Valónsku osobne rokovala kanadská ministerka obchodu Chrystia Freelandová. Rozhovory sa skončili neúspechom a sklamaná ministerka ich pred návratom do Kanady takmer v slzách označila za premárnenú príležitosť.

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetky členské štáty únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.