Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Belgickí farmári protestujú proti nízkym výkupným cenám

Na snímke protestujúci farmári vo štvrtok 30. júla 2015 v Belgicku Foto: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert

Premávku na belgickej diaľnici E40 v ranných hodinách spomaľovali traktory, zatiaľ čo pri továrni na maslo v obci Goé protestujúci vysypali hnoj a zapálili pneumatiky.

Brusel 30. júla (TASR) - Belgickí farmári dnes usporiadali vlnu protestov proti cenám mlieka, bravčového mäsa a iných produktov, ktoré považujú za nespravodlivo nízke. Agentúra AP informovala o blokádach ciest a príjazdov k potravinárskym distribučným centrám, ktoré nasledovali po tom, ako v uplynulých týždňoch protestovali podobným spôsobom roľníci vo Francúzsku.

Premávku na belgickej diaľnici E40 v ranných hodinách spomaľovali traktory, zatiaľ čo pri továrni na maslo v obci Goé protestujúci vysypali hnoj a zapálili pneumatiky. Protesty sa konali súčasne v rôznych častiach Belgicka vrátane holandskojazyčného Flámska či provincie Hainault vo Valónsku, kde sa hovorí po francúzsky.

Chovateľ dobytka Lieven De Stoppeleire, ktorého citovala AP, sa vyjadril, že výkupná cena mlieka v jeho prípade dosahuje 26 eurocentov za liter, na pokrytie nákladov by však mala dosahovať aspoň 35 eurocentov. "V celej Európe sú ceny príliš nízke, a treba to zastaviť," povedal.