Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Belgicko malo vlani 29 miliardárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rebríček vedú rodiny z koncernu AB Inbev.

Brusel 6. januára (TASR) - Belgicko malo v roku 2019 celkom 29 miliardárov. Uviedla to televízna stanica RTBF s odkazom na webovú stránku "De Rijkste Belgen" (Najbohatší Belgičania). Rebríček najbohatších občanov kráľovstva je evidovaný od roku 2000.

Údaje zverejnené na webovej stránke sa týkajú aktív založených na majetkovej účasti v rôznych spoločnostiach. Nezohľadňujú však iné, menej verejné aktíva, ako sú nehnuteľnosti či umelecké zbierky. Uvedené číselné údaje preto nepredstavujú skutočný majetok najbohatších Belgičanov.

Za najbohatšieho občana kráľovstva sa považuje Alexandre Van Damme z najväčšieho pivárenského gigantu na svete AB Inbev, s aktívami v hodnote 17,29 miliárd eur. Na druhom mieste je rodina Wernera de Spoelbercha, rovnako z AB Inbev (12,5 miliárd eur), a tretia priečka patrí rodine Méviusovcov, ktorá má okrem AB Inbev akcie aj v investično-holdingovej spoločnosti Verlinvest (6,9 miliardy eur).

Ide o tri rodinné klany, ktoré vlastnia významné podiely v AB Inbev a ktoré aj v roku 2019 prosperovali z rozvoja pivného priemyslu. Ich účasť na bruselskej burze predstavovala vlani 34 miliárd eur, čo bolo o osem miliárd eur viac ako v roku 2018.

RTBF upozornila, že rodina Colruytovcov, ktorá vlastní sieť veľkoobchodov, aj napriek tomu, že vlani zaznamenala pokles svojich aktív o 866 miliónov eur, zostáva na piatom mieste v rebríčku miliardárov (3,7 miliardy eur).

V roku 2019 sa na zoznam belgických miliardárov prvýkrát dostal Roland D’ieteren, ktorého rodina sa zaoberá dovozom a distribúciou značiek VW a Audi a je jedným z najväčších hráčov na belgickom automobilovom trhu. Aktíva rodiny sa vlani - aj vďaka akvizícii talianskej značky Moleskine - zvýšili zo 762 miliónov na 1,1 miliardy eur. Rolandov úspech nasleduje aj jeho sestra - Catheline D'ieterenová sa blíži k aktívam v hodnote miliardy eur, keď vlani jej majetok stúpol na 886 miliónov eur.

Zoznam najbohatších Belgičanov je dielom novinára Ludwiga Verduyna. Prvé vydanie zoznamu miliardárov zverejnil v roku 2000 v týždenníku Humo. Podľa jeho slov bohatí ľudia majú moc a vplyv, ktoré používajú na ovplyvňovanie zákonodarcov, aby niektoré veci zmenili alebo, naopak, nemenili. "Túto neviditeľnú ruku musíme zmapovať," uviedol Verduyn v rozhovore pre belgický denník Standaard.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)