Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Organizácia Gaia žaluje farmára za utratenie všetkých nosníc

Ilustračné foto Foto: TASR – Milan Kapusta

Chovateľ hydiny z valónskeho mestečka Houffalize sa rozhodol sa utratiť všetkých 36.000 nosníc na svojej farme.

Brusel 10. augusta (TASR) - Organizácia bojujúca za práva zvierat Gaia dnes oznámila, že podala žalobu na pestovateľa hydiny z valónskeho mestečka Houffalize, ktorý bol postihnutý fipronilovým škandálom a rozhodol sa utratiť všetkých 36.000 nosníc na svojej hydinovej farme.

Belgická televízia RTBF uviedla, že chovateľ Christophe Bastin sa netají tým, že jeho farma je teraz prázdna. Po vypuknutí škandálu, ktorý potvrdil, že slepačie vajcia boli v masovom meradle nakazené pesticídom fipronil, sa z finančných dôvodov rozhodol utratiť všetkých 36.000 nosníc vo svojom chove.

"Rozhodol som sa pre ich likvidáciu, pretože je to naozaj veľmi drahé. Denne ma stojí 1300 eur ich nakŕmiť," uviedol chovateľ. Dodal, že kvôli úradom, ktoré preventívne zakázali predaj vajec, môže táto situácia trvať aj niekoľko týždňov, čo si on ekonomicky nemôže dovoliť.

Organizácia Gaia však situáciu vníma ináč a rozhodla sa chovateľa zažalovať za týranie zvierat. "Zákon je jasný," upozornil predseda Gaia Michel Vandenbosch. "Zákon vo svojom prvom článku stanovuje, že je zakázané prijímať opatrenia, ktoré vedú k smrti zvierat, ak to nie je nevyhnutné," spresnil.

Uvedený zákon sa však odvoláva aj na výnimky "vyššej moci", podľa organizácie Gaia však finančná strata do tejto výnimky nezapadá. Organizácia argumentuje aj tým, že zatiaľ ani Federálna agentúra pre bezpečnosť potravín (AFSCA), ani Valónska poľnohospodárska federácia (FWA) nevyzvali chovateľov postihnutých fipronilovým škandálom na takéto "drastické" riešenie.

Gaia sa netají, že touto žalobou chce zároveň odradiť ďalších belgických chovateľov, aby usmrtili nosnice na hydinových farmách.