Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Belgicko rozhoduje o ponukách nových stíhačiek pre svoju armádu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

So zaujímavou ponukou pre belgickú armádu prišlo aj susedné Francúzsko.

Brusel 22. januára (TASR) - Nákup 34 amerických bojových stíhačiek F-35 bude stáť štátnu pokladnicu Belgicka o dve miliardy eur viac, než plánuje vláda na tento účel minúť. Uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga.

Podľa tohto zdroja poukazuje na túto skutočnosť Strana flámskych socialistov (sp.a), ktorá kritizuje, že americké stíhačky Joint Fight Strikers (F-35), ktoré by mohli nahradiť súčasné bojové lietadlá typu F-16, vyjdú daňových poplatníkov o dve miliardy eur viac, než sa pôvodne očakávalo. Socialisti vychádzajú z údajov amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré predaj 34 stíhačiek odhadlo na 5,35 miliardy eur.

Belgický minister obrany Steven Vandeput upozornil, že uvedená suma je "predčasná", a pripomenul, že americká strana má predstaviť svoju "najlepšiu a poslednú ponuku" do 14. februára. Belgická federálna vláda nastavila strop kúpnej ceny pre nové stíhačky na 3,6 miliardy eur.

Ministerstvo obrany v rámci výberového konania rozhoduje medzi dvoma ponukami - okrem stíhačiek F-35 amerického konštruktéra Lockheed Martin sú v hre aj lietadlá Eurofighter, ktoré vyrába rovnomenné konzorcium, združujúce britské spoločnosti BAE Systems, Airbus Defence & Space a taliansku firmu Leonardo.

So zaujímavou ponukou pre belgickú armádu prišlo aj susedné Francúzsko. Francúzska ministerka obrany Florence Parlyová navrhla svojmu belgickému rezortnému kolegovi "prehĺbené a štruktúrované partnerstvo" a belgickú účasť na vývoji novej generácie stíhačiek typu Rafale. Tieto bojové lietadlá, ktoré Francúzsko vyvíja spolu s Nemeckom v kontexte oživenia európskej obrany, by mali prísť na trh do roku 2040.

Spravodajca TASR Jaromír Novak