Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Belgicko vyšetrí úpravy softvéru dieselových modelov Opel

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia sa zamerajú na belgickú divíziu americkej automobilky General Motors.

Brusel 23. januára (TASR) - Belgické ministerstvo pre záležitosti spotrebiteľov požiadalo vládnych inšpektorov, aby vyšetrili aktualizáciu softvéru v niektorých modeloch Opel. Informovala o tom agentúra DPA, ktorej to potvrdil hovorca ministerstva Kris Peeters.

Ministerstvo chce, aby mu Opel poskytol všetky relevantné informácie o zmenách softvéru, ktoré sa týkajú emisií jeho vozidiel.

Žiada najmä odpovede na otázky, aké inštrukcie dal Opel servisom ohľadne modifikácií softvéru, ako boli jeho úpravy popísané v internej dokumentácii, či ich zaplatili klienti a či sa mohli sami rozhodnúť, že si nechajú softvér aktualizovať.

Vyšetrovatelia sa zamerajú na belgickú divíziu americkej automobilky General Motors, ktorá vlastní Opel, a tiež na niektorých predajcov a servisy tejto značky.

Podľa Peetersa ministerstvo by tiež chcelo vedieť, či Opel dostal inštrukcie z riaditeľstva automobilky, ktoré sídli v Nemecku, a aké. A tiež, do akej miery automobilka informovala spotrebiteľov o tom, čo sa deje.

Belgické ministerstvo nariadilo vyšetrovanie po tom, ako verejnoprávna televízia VRT v pondelok (18.1.) odvysielala reportáž o tom, ako Opel v Belgicku diskrétne upravil softvér na dieselových modeloch Zafira. Ich softvér údajne zlepšil výkon vozidiel, ale zároveň zvýšil produkciu škodlivých emisií oxidov dusíka. VRT tvrdí, že díleri Opelu začali vymieňať softvér, aby znížili emisie bez toho, aby upovedomili majiteľov áut.

Opel tieto obvinenia poprel a vyhlásil, že spomínané úpravy v servisoch nemajú nič spoločné s emisiami.