Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Bez evidenčného listu nebude možné rozhodnúť o zvýšení dôchodku

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, že v súvislosti s novou právnou úpravou týkajúcou sa zvýšenia starobných dôchodkov vznikla niektorým z nich povinnosť najneskôr do 31. januára 2015.

Bratislava 15. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) opätovne upozorňuje zamestnávateľov, že v súvislosti s novou právnou úpravou týkajúcou sa zvýšenia starobných dôchodkov vznikla niektorým z nich nová povinnosť najneskôr do 31. januára 2015 predložiť pobočke SP evidenčný list dôchodkového poistenia za obdobie poistenia pred 1. augustom 2006.

Povinnosť predložiť evidenčný list majú tí zamestnávatelia, ktorí pred 1. augustom 2006 zamestnávali poberateľa starobného dôchodku a dosiaľ zaňho evidenčný list Sociálnej poisťovni nepredložili.

Do evidenčného listu sa uvádzajú údaje za obdobie po 31. decembri 2003. Ak bol poistenec u zamestnávateľa poistený pred 1. januárom 2004 alebo od tohto dňa, uvádza sa obdobie od 1. januára 2004. Pokiaľ poistenie u zamestnávateľa vzniklo po 1. januári 2004, uvádzajú sa údaje za obdobie od vzniku poistenia. Na účely zvýšenia dôchodku teda postačuje uviesť údaje za obdobie od 1. januára 2004 do 31. júla 2006.

Bez predloženia evidenčného listu poisťovňa nebude môcť rozhodnúť o zvýšení starobného dôchodku niektorých poberateľov bez toho, aby sa na príslušného zamestnávateľa obrátila a evidenčný list od neho dodatočne vyžiadala. Takýto postup predĺži čas potrebný na vydanie rozhodnutia o zvýšení starobného dôchodku.   Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje aj na povinnosť zamestnávateľa včas predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov alebo výkaz poistného a príspevkov za mesiac december 2014. Pri oneskorenom splnení si uvedenej povinnosti SP nebude môcť včas rozhodnúť o zvýšení starobného dôchodku od 1. januára 2015.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.