Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Bez rýchlej prechodnej dohody príde Británia o 75.000 pracovných miest

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štúdia vyčíslila priamy negatívny dopad na tržby sektora finančných služieb sumou až 22,53 miliardy eur.

Londýn 17. októbra (TASR) - Nezhody pri rokovaniach s Európskou úniou (EÚ) o prechodnej dohode môžu Britániu stáť až 75.000 pracovných miest v oblasti finančných služieb. Firmy totiž budú musieť začať realizovať svoje záložné plány, tvrdí štúdia, ktorú si nechala vypracovať skupina TheCityUK, reprezentujúca firmy z oblasti finančných služieb.

Ak rokovania s EÚ o prechodnej dohode budú naďalej zaseknuté a Británia opustí úniu v marci 2019 bez prechodnej dohody, štúdia vyčíslila priamy negatívny dopad na tržby sektora finančných služieb sumou až 20 miliárd GBP (22,53 miliardy eur), pričom v sektore by sa stratilo 35.000 pracovných miest. Celkovo by z Británie mohlo odísť až 75.000 pracovných miest.

Keďže firmy budú musieť čoskoro začať implementovať záložné plány, vplyvy dohody, ktorá by znamenala, že Británia si uchová rovnaký prístup na jednotný trh EÚ, "môžu byť už len minimálne, pokiaľ sa urgentne nevyjasnia prechodné dohody".

"Keď už budú záložné plány implementované, je nepravdepodobné, že by sa potom zrušili, dodatočné náklady na prenesenia operácií a pracovných miest naspäť do Británie by boli jednoducho príliš vysoké," varovala štúdia.

"Vyjednávači z EÚ a Británie už nemôžu odkladať diskusie o prechodnej dohode, ak chcú, aby mala nejakú reálnu hodnotu," uviedol šéf TheCityUK Miles Celic. Firmy sú totiž podľa neho už za fázou plánovania. "Ešte stále môžu dať nohu z plynu, ak bude existovať prechodná dohoda, ale bez rýchleho pokroku už môže byť neskoro," dodal.

(1 EUR = 0,88753 USD)