Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Bežný účet platobnej bilancie ČR sa v júni nečakane vrátil do prebytku

Ilustračné foto Foto: TASR

Údaj ekonómov prekvapil, keďže predpokladali, že deficitný bude bežný účet platobnej bilancie aj v júni, aj keď o niečo nižší.

Praha 13. augusta (TASR) - Bežný účet platobnej bilancie Českej republiky sa v júni nečakane dostal do prebytku. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Českej národnej banky (ČNB). Informoval o tom portál RTTNews.

Bežný účet platobnej bilancie vykázal podľa ČNB v júni prebytok na úrovni 13,26 miliardy Kč (490,73 milióna eur), zatiaľ čo v máji ešte zaznamenal deficit 3,43 miliardy Kč. Údaj ekonómov prekvapil, keďže predpokladali, že deficitný bude bežný účet platobnej bilancie aj v júni, aj keď o niečo nižší. Na jún počítali so schodkom na úrovni 1 miliardy Kč.

Na jednej strane prebytok v obchode s tovarom a so službami klesol na 29,91 miliardy Kč z májovej úrovne 30,87 miliardy Kč. Na druhej strane prudko vzrástol prebytok na kapitálovom účte, a to na 48,39 miliardy Kč z 3,59 miliardy Kč v máji. Navyše, na finančnom účte bol zaznamenaný prebytok, ktorý dosiahol 43,18 miliardy Kč, zatiaľ čo v máji evidovala Česká republika schodok na úrovni 22,01 miliardy Kč.