Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Železnice rozšírili počet miest na sedenie vo vlakoch o 12 tisíc

Od včera môžu študenti do 26 rokov, dôchodcovia a seniori od 62 rokov cestovať vlakmi zadarmo. Do praxe vstupuje opatrenie, ktoré v októbri prijala vláda. Na snímke nástupište na železničnej stanici v Košiciach 17. novembra 2014. Foto: TASR/František Iván

V prvý deň bezplatnej dopravy cestovalo vlakmi zadarmo 48 tisíc ľudí

Bratislava 18. novembra (Teraz.sk/TASR) - V prvý deň bezplatnej železničnej dopravy vydala štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) 48.000 nulových lístkov. Celkovo pritom dopravca v priebehu 17. novembra predal cestujúcim 104.000 cestovných lístkov.

Pridaním ďalších vozňov k vlakom rozšírili počet miest na sedenie o 12 tisíc. Zároveň pridali 11 nových diaľkových spojov.

"Z celkového počtu bezplatných lístkov bolo 71 % pre študentov," vyčíslila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Z nich len malú časť tvorili študentské mesačníky, zvyšok boli jednorazové lístky na konkrétnu cestu.



V priebehu celého 17. novembra predal dopravca o približne tretinu viac lístkov ako v minulom roku. Vlani ale 17. november pripadol na nedeľu, ľudia tak nemali predĺžený víkend.

Dnes má dopravca podľa Morháčovej otvorených 240 pokladníc na 150 staniciach po Slovensku. Najviac je ich napríklad na hlavnej stanici v Bratislave, a to 16. Reálne sú čakania v radoch nad 15 minút len pri pokladniciach špecializovaných na registráciu. Jedna registrácia totiž trvá tri až päť minút.

"Ľudia si podobne ako pri podávaní daňových priznaní či iných povinností nechávajú registráciu na poslednú chvíľu pred prvou plánovanou bezplatnou cestou," opísala Morháčová. Dopravca preto odporúča cestujúcim riešiť registráciu v predstihu, minimálne hodinu pred odchodom vlaku.