Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nemeckí vývozcovia znížil odhad rastu exportu po britskom referende

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf BGA Anton Börner už pred referendom varoval, že brexit prinesie firmám neistotu a stratu dôvery, čo uškodí nielen britskej ekonomike, ale Európe ako celku.

Berlín 4. októbra (TASR) - Globálna neistota po britskom referende o odchode z Európskej únie (EÚ) bude mať negatívny vplyv na nemecký export a obchod. Uviedol to dnes vplyvný zväz nemeckých vývozcov BGA, ktorý zároveň znížil svoj odhad rastu exportu z najväčšej európskej ekonomiky v tomto aj budúcom roku. Odôvodnil to práve zvyšovaním neistoty vo svete a komplikovanými investičnými rozhodnutiami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Presnejšie, BGA najnovšie predpovedá, že export z Nemecka v tomto roku stúpne maximálne o 2 %, a nie o 4,5 %, ako odhadoval ešte v apríli. A v nasledujúcom roku sa nemecký export zvýši o 2,5 %.

Export, ktorý je kľúčovým motorom nemeckej ekonomiky pritom vlani vzrástol o 6,5 %. Globálny dopyt po nemeckých produktoch však po britskom referende citeľne klesol.

Šéf BGA Anton Börner už pred referendom varoval, že brexit prinesie firmám neistotu a stratu dôvery, čo uškodí nielen britskej ekonomike, ale Európe ako celku. A dnes sa podľa neho začínajú vo viacerých regiónoch sveta objavovať náznaky možnej krízy.

Nemecko na budúci týždeň zverejní údaje o augustovom exporte. Na ilustráciu, v júli sa vývoz z krajiny nečakane znížil. To len podčiarklo obavy zo spomaľovania ekonomiky.