Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bielorusko sa možno pokúsi o reštrukturalizáciu svojich dlhov

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (v strede) víta ruského prezidenta Vladimira Putina (vľavo) a ukrajinského prezidenta Petra Porošenka (vpravo) pred ich rozhovormi v Minsku 26. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Lukašenko na výročnej tlačovej konferencii pripomenul, že Bielorusko má “pevné dohody” s ruskými lídrami, vrátane prezidenta Vladimira Putina o poskytnutí finančnej pomoci až do výšky 500 miliónov USD

Minsk 29. januára (TASR) - Bielorusko potrebuje nájsť spôsob ako prekonať finančné problémy, ktoré zhoršila ekonomická situácia v Rusku. Vyhlásil dnes prezident Alexander Lukašenko, ktorý zároveň vylúčil "liečbu šokom". Dodal, že jeho krajina sa možno tento rok pokúsi o reštrukturalizáciu svojich dlhov a v prípade potreby sa môže spoľahnúť na pomoc Ruska. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Lukašenko na výročnej tlačovej konferencii pripomenul, že Bielorusko má “pevné dohody” s ruskými lídrami, vrátane prezidenta Vladimira Putina o poskytnutí finančnej pomoci až do výšky 500 miliónov USD, ak bude jeho situácia veľmi ťažká.

Bielorusko musí tento rok splatiť dlhy za viac ako 4 miliardy USD (3,53 miliardy eur) a vlaňajší pád ruského rubľa, najstrmší od roku 1998, ho tvrdo zasiahol, rovnako ako zvyšné štáty bývalého Sovietskeho zväzu. Ich meny oslabili a príjmy zo zahraničného obchodu klesli.

"Dostaneme sa z tejto ťažkej situácie, do ktorej sa prepadla naša ekonomika," citovala Lukašenka oficiálna agentúra Belta.

Ale prezident zároveň vylúčil reformy v "štýle Západu" ako spôsob oživenia štátom riadenej ekonomiky a vyhlásil, že terapia šokom je pre Bielorusko neprijateľná.

"Neprežili by ste to," povedal Bielorusom. "Ak by som vám navrhol najefektívnejší americký model, už zajtra by boli ulice plné bojujúcich ľudí, rôznych členov piatej kolóny. Prišli by zo všetkých strán, aby nám uštedrili lekciu, začali Majdan," uviedol v zjavnom odkaze na začiatok vlaňajších protestov v Kyjeve, ktoré viedli k zvrhnutiu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

(1 EUR = 1,1344 USD)