Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Biely dom zverejnil návrh na zlepšenie ekonomiky Palestínčanov

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Plán počíta s rozvojom dopravného koridoru medzi Predjordánskom a pásmom Gazy, ktoré sú stále oddelené Izraelom.

Washington 23. júna (TASR) - Biely dom v sobotu zverejnil hospodársky návrh, ktorý by podľa neho mohol prostredníctvom investícií vygenerovať pre palestínsku ekonomiku v priebehu desiatich rokov 50 miliárd dolárov. Plán zároveň počíta s vytvorením milióna pracovných miest pre Palestínčanov.

Plán bol ohlásený niekoľko dní pred nastávajúcou investičnou konferenciou v Bahrajne, ktorú organizuje americká administratíva so zámerom urýchliť avizovaný izraelsko-palestínsky plán, informovala tlačová agentúra DPA.

Tento dlho očakávaný projekt Bieleho domu pod vedením poradcu amerického prezidenta Donalda Trumpa Jareda Kushnera a špeciálneho vyslanca Jasona Greenblatta však už Palestínčania odmietli s tým, že administratíva je príliš proizraelská.

Palestínska samospráva dvojdňovú investičnú konferenciu, naplánovanú na utorok v Bahrajne, bojkotuje. Hanán Ašchráwiová, vysoko postavená členka výkonného výboru Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP), tento plán skritizovala.

"Najskôr zrušte obliehanie Gazy, zastavte izraelské rozkrádanie našej zeme, prírodných zdrojov a nadácií, dajte nám slobodu pohybu a kontrolu našich hraníc, vzdušného priestoru, teritoriálnych vôd a tak ďalej. Potom budete vidieť, ako si budujeme pulzujúcu, prosperujúcu ekonomiku ako slobodný a suverénny ľud," vyhlásila.

Organizácia Spojených národov (OSN) už predtým odsúdila izraelské reštrikcie týkajúce sa palestínskej ekonomiky vrátane zákazu voľného pohybu a dovozu, ako hlavné faktory prispievajúce k hospodárskym ťažkostiam Palestínčanov.

Biely dom označil predmetný plán za "dosiaľ najambicióznejšie a najvyčerpávajúcejšie medzinárodné úsilie pre palestínsky ľud". Plán vyzýva na granty, úrokové sadzby a súkromné investície, ale nevysvetľuje zdroj financovania a nesľubuje žiadnu pomoc od americkej vlády.

Plán počíta s rozvojom dopravného koridoru medzi Predjordánskom a pásmom Gazy, ktoré sú stále oddelené Izraelom. Ďalšie projekty sa zameriavajú na zlepšenie infraštruktúry, cestovného ruchu, poľnohospodárstva a vzdelávania pre Palestínčanov v Predjordánsku a pásme Gazy, ako aj na projekty v Egypte, Libanone a Jordánsku.