Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Binárne opcie sú na Slovensku po novom prísnejšie regulované

Foto: TASR/AP

NBS prijatie opatrenia zdôvodnila tým, že viaceré dohľadové inštitúcie v Európskej únii (EÚ) zaznamenali prudký nárast uvádzania, distribúcie alebo predaja binárnych opcií neprofesionálnym klientom.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Binárne opcie na Slovensku budú prísnejšie regulované. Do platnosti totiž vstúpilo Rozhodnutie Národnej banky Slovenska (NBS) o intervenčnom opatrení vo vzťahu k týmto obchodom.

"Rozhodnutie NBS zakazuje uvádzanie na trh, distribúciu alebo predaj binárnych opcií neprofesionálnym klientom na alebo z územia Slovenskej republiky," informovala NBS na svojej webovej stránke. Zákaz sa vzťahuje na poskytovateľov binárnych opcií, teda obchodníkov s cennými papiermi a banky. Zákaz sa nevzťahuje len na binárne opcie, ktoré presne spĺňajú podmienky stanovené v rozhodnutí.

NBS prijatie opatrenia zdôvodnila tým, že viaceré dohľadové inštitúcie v Európskej únii (EÚ) zaznamenali prudký nárast uvádzania, distribúcie alebo predaja binárnych opcií neprofesionálnym klientom. "Vo svojej podstate sú to rizikové a zložité produkty a často sa s nimi obchoduje špekulatívne," zdôvodnila NBS s tým, že často sú pri nich využívané aj agresívne marketingové techniky, či nedostatok transparentných informácií. "Tieto skutočnosti neumožňujú klientom pochopiť riziká spojené s týmito produktmi. Orgány dohľadu EÚ sa obávajú, že narastá počet neprofesionálnych klientov, ktorí obchodujú s týmito nástrojmi a prichádzajú o svoje peniaze," upozornila NBS s tým, že to dokazujú aj početné sťažnosti týchto klientov z celej EÚ.

Binárne opcie by sa dali definovať ako rýchle stávky na finančné trhy. Klient môže rýchlo zarobiť, ale aj stratiť. Binárne opcie umožňujú investorovi uzavrieť stávku na výskyt stanovenej udalosti súvisiacej s cenou, úrovňou alebo hodnotou jedného alebo viacerých podkladových aktív. Napríklad akcie, meny, komodity alebo indexy. Ak daná udalosť nenastane, investor stratí svoje peniaze, teda opcia sa skončí so stratou. Ak udalosť nastane, opcia sa vyplatí, alebo zmluva zostane otvorená s príležitosťou získať vyplatenie, ak nastane iná samostatná udalosť. "V tomto zmysle sa binárne opcie považujú za návrhy typu áno/nie," uvádza sa v materiáli NBS.

Slovenský regulátor zároveň však uviedol, že na Slovensku je nízky počet obchodov s binárnymi opciami a nie je závažná obava o ochranu investorov. Podľa informácií od takmer všetkých orgánov dohľadu EÚ, však poskytovatelia s povolením z iných členských štátov Únie poskytujú služby týkajúce sa binárnych opcií z ich územia cezhranične, na základe práva slobodného poskytovania služieb prostredníctvom pobočky, alebo bez zriadenia pobočky, alebo viazaných investičných agentov (passporting). Niektoré orgány dohľadu EÚ tiež zaznamenali nárast počtu žiadostí o povolenie pre poskytovateľov ponúkajúcich predmetné produkty. NBS sa preto domnieva, že je potrebné prijať opatrenie aj na území SR, pretože v prípade, ak by takéto opatrenie nebolo prijaté a v iných štátoch áno, poskytovatelia z iných členských štátov Únie by začali využívať výhodu regulačnej arbitráže a poskytovať služby z územia SR.