Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Bitcoin a ďalšie alternatívne kryptomeny

Foto:

Úspech elektronickej meny bitcoin a stále nákladnejšie zariadenia na „ťaženie“ podnietili vznik ďalších kryptomien.

Bratislava 22. október (TABLET.tv) - Úspech elektronickej meny bitcoin a fakt, že na získanie bitcoinu je potrebné použiť stále nákladnejšie zariadenia na šifrovanie matematických vzorcov, podnietil vznik ďalších kryptomien. Počuli ste už niekedy výrazy ako litecoin, dogecoin, reddcoin? To všetko sú mladší bratia, resp. odrody bitcoinu a sú stále populárnejší...

Na získanie jedného kusu virtuálnej meny bitcoin stačilo pred tromi rokmi vlastniť priemerný stolový počítač s pripojením na internet. Neskôr – po nástupe špeciálnych ASIC čipov-už nestačili ani výkonné grafické karty. Vlastníci týchto kariet hľadali spôsob ako ich ďalej využiť a aj preto začali vznikať ďalšie virtuálne meny, ktoré sa nedali ťažiť cez ASIC čipy. Dnes ich je niekoľko stoviek.

Tvorcovia každej z nich sa snažili zaujať nejakou ideou a zaujímavým marketingovým plánom. Napríklad polovicu vyťažených auroracoinov rozdali tvorcovia tým obyvateľom Islandu, ktorí o ne požiadali. Na osobu tak vyšlo 32 auroracoinov. V tom čase to bolo približne 900 eur.

Charlie Lee vymyslel menu litecoin, ktorá sa stala druhou najrozšírenejšou kryptomenou. Využíva iný algoritmus ako bitcoin a takisto aj overovanie transakcií trvá kratší čas.



Charles Lee, zakladateľ meny litecoin:

"Keď Bitcoin začal, bolo to fér, pretože ho ľudia mohli výhodne ťažiť cez počítač. Potom ako sa objavili ASIC čipy to bolo omnoho ťažšie. Keď sme začínali s litecoinom, bolo ho možné ťažiť len cez počítač. Potom o rok neskôr, niekto prišiel na to, že môžu na ťažbu využiť takisto aj ASIC čipy. To je súčasný stav. Ale pri litecoine, ktorý používa algoritmus Scrypt, tu nie je taký drastický rozdiel v ťažbe klasicky a cez ASIC čipy.“

Rovnaký algoritmus využíva aj ďalšia veľmi populárna kryptomena- dogecoin. Vznikla ako vtip a recesia, dnes je z nej najobchodovanejšia kryptomena. Základom sa stal „meme komix“ s obrázkom udiveného psa japonského plemena, ktorý sa často zobrazuje aj s popiskou „wow“. Mal vyjadrovať údiv nad kryptomenami a trhom ako takým. Dnes je v obehu vyše 27 miliárd týchto mincí.

Jackson Palmer, spoluzakladateľ meny dogecoin:

„Myslím, že dogecoin sa stane akýmsi doplnkom bitcoinu; je to zábava, a je to niečo ako vstupná brána ku kryptomenám. Je to dobrá skúsenosť. Ľudia, ktorí sa nikdy nezaujímali o kryptomeny, začínajú teraz o nich premýšľať. Myslím, že je to vlastne spôsob, ako by sa ľudia mali začali učiť ekonomickú teóriu.“
Špeciálna mena pre platby v sociálnych sieťach, mikroplatby a darovanie je perspektívny reddcoin. Má ambíciu stať sa súčasťou každodenného života na internete.

Iný algoritmus- X11- využívajú ďalšie populárne meny peercoin a darkcoin. Tento algoritmus je spravodlivejší pre baníkov, pretože distribuuje mince rovnako ako bitcoin v čase svojich začiatkov. Výkonné čipy nie je možné použiť.

Všetky alternatívne meny je možné vzájomne zamienať, respektíve predávať či už za bitcoiny, tie najpopulárnejšie na online burzách aj za americké doláre.