Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovensko zaradili do klubu 15 najbiednejších ekonomík sveta

Ilustračné foto, Venezuelčanka na nákupoch. Bloomberg zaradil na prvé miesto v rebríčku 15 najbiednejších krajín sveta Venezuelu. Foto: TASR/AP

Experti hodnotia pohľad svetoznámej agentúry Bloomberg ako príliš obmedzený.

Bratislava 5. marca (TASR) - "Bloomberg z nás spravil bedárov", zdôraznil denník HOSPODÁRSKE NOVINY. Slovensko patrí do klubu najbiednejších ekonomík sveta. Takto nás vidí svetoznáma agentúra Bloomberg. Američania nás zaradili na predposlednú priečku v 15-člennom rebríčku krajín, ktorých ekonomiky sú v najžalostnejšom stave.

Experti hodnotia pohľad agentúry ako príliš obmedzený. "A príliš zjednodušuje. 'Mizériu' posudzuje iba podľa dvoch premenných - miery inflácie a nezamestnanosti," vysvetlil analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta s tým, že ak sa pozrieme na ekonomiku ako celok, Slovensko je na tom určite lepšie, než naznačuje rebríček.

Ku kritike sa pridal aj analytik IFP Branislav Žúdel. Ako upozorňuje, z 15 najbiednejších krajín je len jedna z Afriky. Paradoxne je to relatívne vyspelá Južná Afrika. Americká agentúra Bloomberg v rebríčku najbiednejších ekonomík sveta 2015 zaradila na 1. miesto Venezuelu, na 2. Argentínu, na 3. Juhoafrickú republiku, na 4. Ukrajinu, na 5. Grécko, .... na 14. Slovensko, na 15. Indonéziu.