Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

BMW predpovedá ďalší pokles zisku v tomto roku

Nemecká automobilka BMW v Mníchove. Foto: TASR/AP

Spoločnosť so sídlom v Mníchove ale zdôraznila, že nebude znižovať pracovné miesta, na rozdiel od iných nemeckých automobiliek.

Mníchov 20. marca (TASR) - Nemecká automobilka BMW v stredu predpovedala ďalší pokles zisku v tomto roku. Výrobca luxusných áut preto spustil rozsiahly program znižovania nákladov vrátane zastavenia výroby určitých modelov a zároveň zvýšenia výdavkov na digitalizáciu a vývoj nových vozidiel.

Spoločnosť so sídlom v Mníchove ale zdôraznila, že nebude znižovať pracovné miesta, na rozdiel od iných nemeckých automobiliek, v snahe zredukovať počas nasledujúcich štyroch rokov náklady o 12 miliárd eur, povedal generálny riaditeľ Harald Krüger.

Finančný riaditeľ Nicolas Peter vyjadril nespokojnosť s minuloročnými výsledkami a pripomenul, že BMW zvýšilo predaj vozidiel, ale jeho tržby mierne klesli na 97,5 miliardy eur. A zisk pred zdanením sa znížil o 8 % na 9,8 miliardy eur.

Peter pripísal tieto výsledky prechodu na novú emisnú normu WLTP, clám v Číne na autá BMW vyrobené v Spojených štátoch, zvolaniu niektorých vozidiel do servisov a nárastu investícií.

Peter predpovedá, že ťažkosti budú pokračovať aj v tomto roku vzhľadom na zdražovanie vstupných surovín a vývoj eura.

Okrem toho potrebuje BMW veľa investovať do nových modelov, elektrických a autonómnych vozidiel.

"Zisk spoločnosti pred zdanením bude podstatne nižší ako v minulom roku," predpovedal Peter, a to bez ohľadu na to, či dôjde k brexitu bez dohody, a nehľadiac na vývoj obchodného sporu medzi USA a Čínou.