Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

BMW preveruje obvinenia voči marockému dodávateľovi kobaltu

Na archívnej snímke z 2. novembra 2022 logo automobilky BMW na budove centrály v Mníchove. Foto: TASR/AP

Nemecké médiá ďalej s odvolaním sa na lokálne zdroje uviedli, že Managem nedodržiava medzinárodné normy na ochranu pracovníkov a podniká kroky proti kritickým odborom.

Mníchov 13. novembra (TASR) - Nemecký výrobca luxusných automobilov BMW preveruje obvinenia voči dodávateľovi kobaltu z Maroka, ktorý údajne porušuje normy v oblasti ochrany životného prostredia a práv zamestnancov. Spoločnosť berie prípadné pochybenia vážne a v prípade ich potvrdenia bude požadovať okamžité nápravné opatrenia, uviedol v pondelok hovorca automobilky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa nemeckých verejnoprávnych staníc NDR a WDR a denníka Süddeutsche Zeitung existuje podozrenie, že marocká spoločnosť Managem pri ťažbe kobaltu pre batérie používané v elektromobiloch vypúšťa do životného prostredia veľké množstvo toxického arzénu. Spoločnosť všetky obvinenia poprela. Nemecké médiá ďalej s odvolaním sa na lokálne zdroje uviedli, že Managem nedodržiava medzinárodné normy na ochranu pracovníkov a podniká kroky proti kritickým odborom.

BMW získava väčšinu kobaltu potrebného pre svoje autobatérie z Austrálie a približne pätinu z Maroka. Najväčšie ložiská kobaltu na svete sa nachádzajú v africkom Kongu, odkiaľ opakovane prichádzajú správy o detskej práci, násilí a porušovaní európskych environmentálnych noriem.