Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Autám v USA nečakane explodujú airbagy, za poruchou je japonská firma

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kvôli airbagom od firmy Takata má problém viacero automobiliek.

Mníchov 27. mája (TASR) - BMW preventívne zvoláva 120.000 vozidiel v USA pre problémy s airbagmi Takata. Akcia sa týka modelov X5 a X6 vyrobených v rokoch 2006 až 2011. Informovala o tom agentúra DPA.

Podľa hovorcu BMW vozidlá sa majú v nadchádzajúcich mesiacoch dostaviť do servisov, i keď na rozdiel od konkurencie airbagy v autách BMW neexplodovali bez príčiny.

S airbagmi od japonského výrobcu Takata majú problémy takmer všetky automobilky. Napríklad, Daimler nedávno oznámil, že v USA a Kanade musí rozšíriť zvolávacie akcie. Ide o 200.000 vozidiel, v ktorých môžu byť chybné airbagy pred sedadlom predného spolujazdca.

Americký regulačný úrad NHTSA začiatkom mája nariadil zvolanie až 40 miliónov airbagov Takata. Japonský výrobca pritom od začiatku aféry musel zvolať 29 miliónov airbagov, čo už vtedy predstavovalo najväčšiu zvolávaciu akciu v histórii USA.

Nečakané explózie

Osem automobiliek, ktoré dodávajú vozidlá na americký trh oznámilo, že zvolajú do servisov viac ako 12 miliónov áut na výmenu airbagov od japonskej firmy Takata. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americké regulačné úrady.

Japonská automobilka Honda Motor dnes uviedla, že povolá do servisov v USA až 4,5 milióna áut, koncern Fiat Chrysler Automobiles ďalších 4,3 milióna vozidiel. Impulzom pre toto zvolávanie bola dohoda medzi Takatou a americkým Národným úradom pre bezpečnosť cestnej premávky začiatkom mája o výmene ďalších 40 miliónov airbagov do roku 2019.

Dôvodom sú nečakané explózie airbagov od Takaty, ktoré už usmrtili v USA osem ľudí a ďalších zhruba sto ťažko zranili. Vyvíjače tlaku v týchto airbagoch môžu totiž v dôsledku výrobnej chyby explodovať a vymrštiť plastové a kovové črepiny do kabíny vozidla. Problém má vo svete na svedomí minimálne 13 úmrtí a stovky zranení.

Automobilky doteraz preberali náklady na väčšinu zvolávacích akcií, podľa analytikov však budú požadovať od Takaty finančnú kompenzáciu. Experti odhadujú, že sa to týka približne 100 miliónov airbagov.