Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

BMW zvoláva do servisov vozidlá pre nové problémy s airbagmi

Na archívnej snímke logo automobilky BMW Foto: TASR/AP

Predajcovia BMW bezplatne vymenia chybné airbagy, náhradné diely však zatiaľ nie sú dostupné.

Detroit 30. septembra (TASR) - S airbagmi japonského výrobcu Takata vznikol ďalší potenciálne smrteľný problém, ktorý prinútil koncern BMW k zvolaniu vyše 4000 vozidiel v USA a Kanade. Podľa agentúry AP ťažkosti spôsobili nevhodné zvary a problémy sú odlišné od chybných vyvíjačov tlaku, ktoré viedli k najväčšiemu zvolávaniu v americkej histórii.

Národný úrad pre bezpečnosť premávky (NHTSA) sa týka modelov BMW X3 a X4 modelového ročníka 2015 a X5 modelových ročníkov 2014 a 2015. V dôsledku nekvalitných zvarov sa môže vyvíjač tlaku airbagu vodiča oddeliť od upevňovacej dosky a do kabíny vystreliť kúsky kovu a plastu. "To môže viesť k zraneniu alebo úmrtiu posádky vozidla," uviedlo dnes BMW.

NHTSA zatiaľ nemá informácie o zraneniach. Zároveň uvádza, že problémové súčiastky z tejto výrobnej série sa okrem spomínaných modelov nepoužili v žiadnych iných vozidlách BMW ani ostatných značiek. Takata dokázal vystopovať chybu do mexickej továrne. NHTSA preventívne otestuje vyvíjače tlaku, ktoré podľa údajov BMW neboli súčasťou predchádzajúcich zvolávacích akcií.

Predajcovia BMW bezplatne vymenia chybné airbagy, náhradné diely však zatiaľ nie sú dostupné. BMW začne 11. novembra informovať majiteľov dotknutých vozidiel.

Pre Takatu ide o ďalší úder po tom, čo si chybné vyvíjače tlaku vyžiadali zvolanie 69 miliónov vozidiel v USA a zhruba 100 miliónov vo zvyšku sveta.