Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

BNP Paribas zastavuje finančné transakcie v Rusku

Francúzska zástava vedľa logo francúzskej banky BNP Paribas v Paríži. Foto: TASR//AP

V uplynulých týždňoch oznámili Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Deutsche Bank a Commerzbank kroky na obmedzenie podnikania v Rusku.

Paríž 20. marca (TASR) - Francúzska banka BNP Paribas oznámila svojim klientom, že od konca marca už nebude spracovávať transakcie v Rusku. Zastavuje tiež všetky nové projekty v krajine.

Ruská divízia BNP Paribas je relatívne malá, ale pripája sa k čoraz väčšej skupine západných veriteľov, ktorí sa sťahujú z Ruska v dôsledku rozsiahlych sankcií Západu proti Moskve za inváziu na Ukrajinu.

V uplynulých týždňoch oznámili Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Deutsche Bank a Commerzbank kroky na obmedzenie podnikania v Rusku. BNP Paribas už predtým avizovala, že prestane poskytovať nové financovanie v Rusku.

V pondelok (21. 3.) BNP Paribas informovala svojich firemných klientov, že jej miestna (ruská) divízia už od konca marca nebude môcť spracovávať ich transakcie.

Celková hrubá expozícia banky voči Rusku predstavovala ku koncu decembra približne 1,3 miliardy eur. V roku 2012 opustila miestny trh retailového bankovníctva a svoje aktivity v oblasti spotrebiteľského financovania v Rusku ukončila v roku 2020.

Francúzsky rival Société Générale, ktorý má väčšiu divíziu v Rusku, uviedol, že sa snaží znížiť svoje riziko v krajine a zároveň zostať flexibilný vo vzťahu k miestnej divízii Rosbank. Ďalšia francúzska banka Crédit Agricole už pozastavila financovanie nových projektov v Rusku.

TASR správu prevzala z agentúry Bloomberg.