Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Podľa budúceho šéfa BoE rozhodnú o bankovej reforme najbližšie roky

Európska centrálna banka - člen tzv. Trojky. Foto: TASR

Podľa Carneyho hrozí, že kríza z roku 2008 sa bude opakovať, ak finančné aktivity, ktoré nespadajú pod regulačné úrady a ktoré pomohli spomínanú krízu ešte vystupňovať, sa nedoriešia.

Davos/Londýn 27. januára (TASR) - Najbližšie dva roky budú "rozhodujúce" na realizáciu reformy bankového sektora. Povedal to na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose, ktoré sa dnes skončilo, budúci guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney. Informoval o tom server BBC.


Carney, ktorý momentálne ešte zastáva funkciu guvernéra kanadskej centrálnej banky, dodal, že v tomto období sa bude musieť doriešiť otázka "bánk, ktoré sú príliš veľké, aby ich bolo možné nechať padnúť," ako aj tieňového bankovníctva. Podľa neho hrozí, že kríza z roku 2008 sa bude opakovať, ak finančné aktivity, ktoré nespadajú pod regulačné úrady a ktoré pomohli spomínanú krízu ešte vystupňovať, sa nedoriešia.

"Nasledujúce dva roky budú kľúčové na doriešenie problému "bánk príliš veľkých na to, aby mohli padnúť" a otázky tieňového bankovníctva, ktoré minulú krízu pomohli ešte vystupňovať. To sa môže zopakovať, ak sa túto agendu nepodarí dokončiť," povedal Carney.

Šéf kanadskej centrálnej banky by mal z tejto funkcie odstúpiť v máji. Post guvernéra Bank of England by mal prevziať od 1. júla, keď tento post po 10 rokoch opustí súčasný guvernér BoE Mervyn King. Prvýkrát sa tak stane šéfom britskej centrálnej banky človek, ktorý nie je Brit.