Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

BoE nezmenila úrokové sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj spotrebiteľských výdavkov v uplynulých mesiacoch bol lepší, než sa očakávalo. Avšak firmy obmedzili investície, kým nebudú mať jasno o budúcich vzťahoch Británie s EÚ.

Londýn 1. novembra (TASR) - Britská centrálna banka v súlade s očakávaniami nezmenila úrokové sadzby. Signalizovala však, že sprísňovanie menovej politiky v budúcnosti by mohlo byť o niečo rýchlejšie v prípade hladkého brexitu. Varovala však pred neriadeným odchodom z Európskej únie (EÚ).

Menový výbor Bank of England (BoE) ponechal kľúčový úrok na úrovni 0,75 %. Toto rozhodnutie sa vo všeobecnosti očakávalo. BoE zdvihla kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov v auguste. To bolo druhé zvýšenie od finančnej krízy.

Aj napriek dobrým údajom z ekonomiky sa podľa BoE zdá, že neistota týkajúca sa brexitu mala negatívny vplyv na dôveru podnikateľov a môže spôsobiť ďalšiu volatilitu. Banka zatiaľ rozhoduje na základe presvedčenia, že EÚ a Británia uzavrú dohodu o brexite. Na základe vývoja odchodu z Únie sa môžu úrokové sadzby zmeniť oboma smermi.

"Odpoveď menovej politiky na brexit, nech bude mať akúkoľvek podobu, nebude automatická a môže byť v oboch smeroch," uviedla BoE.

Vývoj spotrebiteľských výdavkov v uplynulých mesiacoch bol lepší, než sa očakávalo. Avšak firmy obmedzili investície, kým nebudú mať jasno o budúcich vzťahoch Británie s EÚ.

BoE tiež zverejnila nové ekonomické prognózy. Mierne smerom nadol revidovala rastový aj inflačný výhľad pre budúci rok. Aktuálne počíta v roku 2019 so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,7 %. Ešte v auguste očakávala expanziu o 1,8 %.

BoE tiež znížila inflačnú predpoveď na rok 2019 na 2,1 % z 2,2 %. Inflácia v tomto roku by však mala dosiahnuť až 2,5 %. Dôvodom sú vyššie ceny ropy.

Tvrdý brexit by podľa BoE zvýšil inflačné tlak, keďže libra by sa oslabila, prerušil by dodávateľské reťazce a zrejme spôsobil zavedenie ciel. Centrálna banka by v takom prípade musela prijať opatrenia, ktorých cieľom by bola snaha o kompenzáciu negatívneho vplyvu poklesu obchodu, zvýšenia podnikateľskej neistoty a zhoršenia finančných podmienok na rast ekonomiky.