Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Americký Boeing obnovil dodávky lietadiel Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner Foto: TASR/AP Photo

Stalo sa tak necelé štyri mesiace potom, ako pre problémy s prehrievajúcimi sa batériami boli lietadlá stiahnuté z prevádzky.

Seattle 15. mája (TASR) - Americká spoločnosť Boeing obnovila dodávky lietadiel B787 Dreamliner, a to necelé štyri mesiace potom, ako pre problémy s prehrievajúcimi sa batériami boli lietadlá stiahnuté z prevádzky. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

Americký výrobca oznámil, že v utorok 14. mája dodal japonskej leteckej spoločnosti All Nippon Airways (ANA) prvý upravený stroj, pri ktorom by prehriatie batérie nemalo hroziť. Ide tak o druhý Dreamliner dodaný zákazníkovi tento rok. Prvý stroj dodal Boeing ešte pred 16. januárom, keď po dvoch incidentoch s batériami boli lietadlá stiahnuté z oblohy. Najskôr lietadlo japonskej spoločnosti Japan Airlines (JAL) začalo na letisku v Bostone horieť a neskôr lietadlo patriace konkurenčnej ANA muselo pre problémy s batériou počas vnútroštátneho letu núdzovo pristáť. ANA, ktorá ako prvá stiahla svoje Dreamlinery z oblohy, plánuje obnoviť komerčné lety týchto strojov 1. júna.

V reakcii na krok japonských aerolínií americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) 16. januára vydal zákaz letov všetkých Dreamlinerov v prevádzke, dokiaľ spoločnosť neurobí úpravy v batériovom systéme. Boeing zmeny uskutočnil a 19. apríla FAA dal súhlas na opätovné uvedenie Dreamlinerov do prevádzky. Neskôr sa pridali aj úrady v ďalších krajinách, ktorých aerolínie vlastnia tieto stroje.

Čo sa týka obnovenia komerčných letov, ako prvé tak urobili etiópske aerolínie Ethiopian Airlines, ktorých Dreamliner vzlietol 27. apríla. Ďalšie spoločnosti plánujú opätovne spustiť komerčnú prevádzku Dreamlinerov v máji alebo júni. Americká firma je presvedčená, že sa jej napriek doterajším problémom podarí dosiahnuť tohtoročný cieľ a dodať zákazníkom viac než 60 lietadiel Dreamliner.