Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Boeing zvýšil odhad dopytu po lietadlách v nasledujúcich 20 rokoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako Boeing uviedol na aerosalóne v Le Bourget pri Paríži, očakáva, že v nasledujúcich 20 rokoch kúpia letecké spoločnosti viac ako 44.040 nových lietadiel.

Le Bourget 17. júna (TASR) - Americká letecká spoločnosť Boeing zvýšila prognózu dopytu po lietadlách vo svete na najbližších 20 rokov približne o 3 %. Na druhej strane upozornila, že zatiaľ priaznivé vyhliadky môžu negatívne ovplyvniť geopolitické a ekonomické riziká.

Ako Boeing uviedol na aerosalóne v Le Bourget pri Paríži, očakáva, že v nasledujúcich 20 rokoch kúpia letecké spoločnosti viac ako 44.040 nových lietadiel. V predchádzajúcej prognóze zhruba pred rokom počítal Boeing s dodávkami do 43.000 nových lietadiel. Hodnota lietadiel pri katalógových cenách by na základe novej prognózy mala dosiahnuť približne 6,8 bilióna USD (6,05 bilióna eur), zatiaľ čo vlani Boeing odhadoval, že v nasledujúcich 20 rokoch nakúpia aerolínie lietadlá zhruba za 6,39 bilióna USD.

Výraznejší dopyt sa očakáva pri úzkotrupých lietadlách, ako sú stroje A320 od Airbusu či lietadlá 737 MAX od Boeingu, ktoré však momentálne majú problémy pre dve tragické havárie z konca minulého a začiatku tohto roka. Lietadlá 737 MAX sú preto zatiaľ uzemnené. Boeing odhaduje, že aerolínie kúpia v nasledujúcich dvoch desaťročiach okolo 32.400 týchto lietadiel.