Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Bohatí ruskí oligarchovia skupujú luxusné domy v Londýne

Na snímke z 31. mája 2012 dom zosnulej britskej speváčky Amy Winehouseovej v londýnskej štvrti Camden, ktorý sa rodina zosnulej speváčky rozhodla ponúknuť na predaj. Foto: TASR/AP

Pád rubľa a oslabovanie ruskej ekonomiky vyvolali prudký nárast dopytu po nehnuteľnostiach v Londýne. Ceny luxusných domov v britskej metropole vyleteli strmo nahor.

Moskva 20. decembra (TASR) — Pád rubľa a oslabovanie ruskej ekonomiky vyvolali prudký nárast dopytu po nehnuteľnostiach v Londýne. Ceny luxusných domov v britskej metropole vyleteli strmo nahor, keď ruskí boháči v snahe nájsť bezpečný prístav pre svoje peniaze začali skupovať londýnske nehnuteľnosti. Informovala o tom agentúra Sputnik.

Londýnsky realitný trh má za sebou nesmierne živý týždeň. Bohatí Rusi sa zúfalo snažia udržať si hodnotu majetku, ktorá sa pre pád rubľa znižuje, a vyhľadávajú bezpečné investície. Kurz rubľa sa už tento rok znížil zhruba o 50 % a jeho pád nabral začiatkom tohto týždňa priam dramatické tempo.

Podľa odhadu londýnskej realitnej kancelárie Beauchamp Estates záujem ruských kupcov o luxusné nehnuteľnosti v uplynulých mesiacoch vzrástol o viac ako 10 %. Ruskí boháči údajne vyhľadávajú aj investičné príležitosti, ktoré ich doteraz nezaujímali.

"Mám v súčasnosti tak pol tucta ruských klientov, ktorí naliehavo hľadajú dom v centre Londýna za viac ako 20 miliónov libier (25,49 milióna eur)," uviedol Gary Beauchamp, zakladateľ Beauchamp Estates, pre denník Telegraph. "V čase, keď ich komerčné podniky v Moskve spomaľujú, považujú investície do londýnskeho realitného trhu za dobrú komerčnú príležitosť," dodal.

Rady bohatých Rusov v Londýne sa však tiež stenčujú. Vysoké náklady na život v luxuse v britskom hlavnom meste si môžu dovoliť už len tí najbohatší magnáti. Podľa údajov ďalšej realitnej spoločnosti - Christie’s International Real Estate, Británia tento rok zažila veľký prílev zahraničných investícií, čo vytlačilo ceny na realitnom trhu nahor a zároveň "odplavilo" zhruba 70 % ruských kupcov z britského trhu.

O domy za menej ako 10 miliónov GBP už nie je záujem, keďže v Británii už zostali len oligarchovia. Ale aj tých môže čoskoro vyhnať nová vlna sankcií. Banky im už zaviedli limity na výber peňazí a očakáva sa, že sankcie prinesú ďalšie obmedzenia.

Realitná bublina, teda prudký rast cien na londýnskom trhu s luxusnými nehnuteľnosťami, ktorú vyvolali ruskí superboháči, môže veľmi rýchlo spľasnúť, keď Západ ešte sprísni sankcie proti Rusku.

Rusi v období od mája do októbra skúpili v Londýne zhruba 21 % domov s cenou vyššou ako 10 miliónov GBP, čo predstavuje nárast o 13 % v porovnaní s predchádzajúcimi šiestimi mesiacmi.

(1 EUR = 0,78470 GBP)