Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

BoJ nepokračuje v uvoľňovaní menovej politiky

Japonská centrálna banka Foto: TASR/AP Photo

Rast vývozu sa spomalil a najnovšie údaje o produkcii sú relatívne slabé, uvádza sa v správe BoJ.

Tokio 9. augusta (TASR) - Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) nezmenila nastavenie menovej politiky a upustila od jej ďalšieho uvoľňovania. Znížila však svoj výhľad rastu exportu a produkcie, pretože spomaľovanie globálnej ekonomiky má negatívny vplyv na japonské firmy. To signalizuje, že je opäť pripravená rozšíriť monetárne stimuly, ak sa zvýšia riziká ohrozujúce rast.

BoJ v súlade s očakávaniami ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu v pásme 0 % až 0,1 %, objem programu výkupu aktív zostáva na úrovni 45 biliónov JPY (465,45 miliardy eur) a objem úverového programu ostáva na sume 25 miliárd JPY.

Rast vývozu sa spomalil a najnovšie údaje o produkcii sú relatívne slabé, uvádza sa v správe BoJ. Ešte v júlovej správe banka hovorila o zrýchľovaní rastu exportu aj produkcie. Nezmenila však svoju všeobecnú prognózu ďalšieho vývoja hospodárstva. Podľa nej sa ekonomická aktivita bude postupne oživovať vďaka robustnému domácemu dopytu. Motorom je predovšetkým obnova po prírodnej katastrofe z marca 2011. Ďalšie zotavovanie ekonomiky však bude podľa banky závisieť predovšetkým od vývoja globálneho hospodárstva.

Ekonómovia tvrdia, že rozhodujúcim pre menovú politiku BoJ bude vývoj kurzu japonského jenu.