Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Boj s nelegálnymi tabakovými výrobkami si vyžaduje spoluprácu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Eliminácia nelegálneho tabakového priemyslu si podľa PMI vyžaduje, aby vlády, orgány zodpovedné za vymožiteľnosť práva, výrobcovia a obchodníci spolupracovali na zastavení kriminálnikov.

Bratislava/Brusel 28. mája (TASR) - Súčasťou akéhokoľvek rámca na boj s nelegálnym obchodom s tabakovými výrobkami by mali byť regulačné opatrenia ako poznanie zákazníka, vysledovateľnosť a vystopovateľnosť výrobkov, archivácia záznamov, licencie či zvýšená kontrola zón voľného obchodu. Presvedčená je o tom Philip Morris International (PMI), jedna zo štyroch svetových tabakových spoločností, ktoré majú uzavreté dohody proti falšovaniu cigariet s EÚ.

Eliminácia nelegálneho tabakového priemyslu si podľa PMI vyžaduje, aby vlády, orgány zodpovedné za vymožiteľnosť práva, výrobcovia a obchodníci spolupracovali na zastavení kriminálnikov, ktorí sú za nelegálny trh zodpovední.

Firma tak reagovala aj na dnes zverejnenú štúdiu Sun Report 2014 poradenskej spoločnosti KPMG. Rozsah nelegálneho obchodu s cigaretami vlani v EÚ podľa tejto štúdie dosiahol 56,6 miliardy kusov alebo 10,4 % celkovej spotreby. Tento nelegálny trh predstavuje ročne približne 11,5 miliardy eur stratených daňových príjmov.

Únia má uzavreté dohody v tejto oblasti s Philip Morris International (PMI), Japan Tobacco International (JTI), Imperial Tobacco Limited (ITL) a British American Tobacco (BAT). Dohoda s PMI bola podpísaná v roku 2004 a platí do júla 2016. Spoločnosť v rámci nej súhlasila, že zaplatí na tento účel 1,25 miliardy USD (1,06 miliardy EUR), pričom 90 % zo sumy išlo priamo členským štátom na boj s nelegálnym obchodom s tabakovými výrobkami. Philip Morris požiadal o predĺženie dohody, EÚ požiadavku v súčasnosti vyhodnocuje.

Celosvetový rozsah nelegálneho trhu s cigaretami sa odhaduje na 600 miliárd kusov alebo 10 až 12 % globálnej spotreby cigariet. Súvisiace daňové straty sú odhadované na 40 až 50 miliárd USD. Následkami nelegálneho obchodu sú však aj financovanie organizovaného zločinu, poškodzovanie legálnych podnikateľov s tabakovými výrobkami či umožnenie prístupu mladých k nelegálnym tabakovým výrobkom, pripomína PMI.

(1 EUR = 1,0896 USD)