Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

B. Ondruš: Možnosti absolventov na trhu práce predstavíme verejnosti

Na archívnej snímke Branislav Ondruš. Foto: TASR/Dano Veselský

Odborné semináre sa uskutočnia v novembri a decembri 2018 vo všetkých samosprávnych krajoch.

Žilina 23. novembra (TASR) – Predstaviť výchovným a kariérnym poradcom v základných školách, stredných školách a centrách pedagogicko-psychologického poradenstva prognózy dopytu po absolventoch na trhu práce v najbližších piatich rokoch bolo jedným z cieľov seminára, ktorý v piatok v Žiline pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny a Žilinským samosprávnym krajom.

Podľa štátneho tajomníka MPSVaR SR Branislava Ondruša sa rovnaké odborné semináre uskutočnia v novembri a decembri 2018 vo všetkých samosprávnych krajoch. "Zistili sme, že títo ľudia sa v minulosti k informáciám vôbec nedostávali. Preto sme vymysleli niekoľko spôsobov, akými chceme informovať o výsledkoch prognóz širokú odbornú, ale aj laickú verejnosť. Veríme, že ak sa sústredíme na informovanie a ovplyvňovanie tých, ktorí rozhodujú o stredných školách, ale aj ovplyvňujú kariérne rozhodnutia žiakov na konci základnej alebo strednej školy, dosiahneme väčší efekt," povedal Ondruš.

Doplnil, že druhým krokom bude zhruba v polovici januára spustenie internetovej stránky www.trendyprace.sk. "Na nej budeme poskytovať informácie veľmi jednoduchou, prístupnou a zrozumiteľnou formou žiakom a ich rodičom. Ak sa rozhodujú pre konkrétny študijný odbor, budú si môcť overiť, na aké povolanie je naviazaný a aký bude záujem v najbližších šiestich rokoch o ľudí, ktorí ho absolvujú," vysvetlili Ondruš.

"V rokoch 2014 – 2017 sme aj na základe zahraničných skúseností vyvinuli unikátnu metodológiu. Zbierame údaje o plánovaných potrebách nových pracovníkov z viac ako polovice existujúcich podnikov na Slovensku – od živnostníkov až po najväčších zamestnávateľov. Čiže, máme unikátne a relatívne presné prognózy. A budeme sa snažiť, aby sa každý k tým informáciám dostal," zdôraznil štátny tajomník MPSVaR.

V Žilinskom kraji si podľa údajov z roku 2017 našlo do piatich rokov od ukončenia štúdia pracovné uplatnenie v oblasti, ktorá korešponduje s vyštudovaným odborom vzdelania, 40 % absolventov vysokých škôl a 27 % stredoškolských absolventov. Z prognostických údajov o dodatočnej potrebe pracovných síl vyplýva, že v rokoch 2018 - 2023 bude v Žilinskom kraji potrebných približne 61.000 ľudí. Z toho najviac v priemysle – 14.000 a v obchode 6700 ľudí. Z povolaní ide najmä o špecialistov, kvalifikovaných pracovníkov a remeselníkov, ale aj pracovníkov v službách i v obchode.