Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Bosch žiada odškodné za kartelovú dohodu leteckých spoločností

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Dôvodom pre žalobu bol cenový kartel viacerých aerolínií, ktoré sa dohodli na výške palivovej a bezpečnostnej prirážky pre nákladné lety.

Stuttgart/Berlín 26. januára (TASR) - Automobilový dodávateľ Bosch sa pripojil k žalobe železníc Deutsche Bahn proti leteckým spoločnostiam. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť Deutsche Bahn podala žalobu na kolínskom súde a medzičasom sa k nej pripojili aj špedičné firmy Kühne + Nagel a Panalpina. Ich spoločný nárok na odškodné od Lufthansy a ďalších leteckých spoločností dosiahol takmer tri miliardy eur.

Dôvodom pre žalobu bol cenový kartel viacerých aerolínií, ktoré sa dohodli na výške palivovej a bezpečnostnej prirážky pre nákladné lety. Nelegálna dohoda sa dostala na svetlo sveta už pred niekoľkými rokmi a Európska komisia v roku 2010 uložila pokuty vo výške takmer 800 miliónov eur.

Keďže Lufthansa sama upozornila Brusel na kartel, pokutu platiť nemusela. Deutsche Bahn a ďalšie firmy preto žiadajú náhradu škôd, ktoré utrpeli v dôsledku cenovej dohody.