Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bosnianski exportéri dodávajú do Turecka mäso s falošnými dokumentmi

Ilustračné foto.. Foto: TASR/AP

Turecko v roku 2014 povolilo bezcolný dovoz 15.000 ton čerstvého mäsa ročne z Bosny a Hercegoviny, aby podporilo hospodárstvo krajiny.


Sarajevo 3. februára (TASR) - Nelegálni obchodníci v Bosne a Hercegovine vo veľkom dovážajú živý dobytok z EÚ, sfalšujú dokumenty o pôvode a mäso predávajú bez cla v Turecku. Bosniansky minister hospodárstva Mirko Šarovič uviedol, že doteraz zaistili 725 falošných dokumentov a vyše 100 falošných známok a dva exportné podniky zatvorili. Informovala o tom agentúra APA.

Turecko v roku 2014 povolilo bezcolný dovoz 15.000 ton čerstvého mäsa ročne z Bosny a Hercegoviny, aby podporilo hospodárstvo krajiny. Bosna však z vlastnej produkcie túto kvótu nedokáže pokryť a medzeru využili niektoré firmy na to, aby hovädzie z Poľska a Rumunska nelegálne predávali v Turecku.

Bosnianska polícia sa zamerala predovšetkým na spoločnosti, ktoré dovážajú mäso z EÚ a zároveň exportujú do Turecka. Šarovič dúfa, že aj napriek týmto problémom zostane dohoda o bezcolnom režime s Tureckom zachovaná