Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Branislav Ondruš vystúpil na európskej konferencii Sociálna ekonomika

Na snímke štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podujatie sa konalo v rámci španielskeho predsedníctva Rady Európskej únie v španielskom San Sebastiane.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Sociálna ekonomika posilňuje regionálny rozvoj, aj s takýmto posolstvom vystúpil štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš na európskej konferencii Sociálna ekonomika: Ľudia, Planéta, Akcia. Podujatie sa konalo v rámci španielskeho predsedníctva Rady Európskej únie v španielskom San Sebastiane. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

"Naším cieľom je presadzovať sociálnu ekonomiku za hranice pracovnej integrácie a posilniť jej úlohu ako efektívneho nástroja pre regionálny rozvoj, spoločenskú integráciu a zvýšenie kvality života v menej rozvinutých regiónoch," uviedol Ondruš.

Ako informoval tlačový odbor MPSVR SR, udalosti posledných rokov na európskej aj globálnej úrovni zdôraznili potrebu budovať sociálnu ekonomiku a sociálne podnikanie zamerané na ľudí a životné prostredie. A práve európska konferencia o sociálnej ekonomike je príležitosťou pre zdieľanie skúseností medzi rôznorodými aktérmi v oblasti sociálnej ekonomiky.

Činnosť sociálnych podnikov nie je primárne zameraná na dosahovanie zisku, ale na riešenie rôznych spoločenských potrieb všeobecného záujmu, ktoré pre podnikateľský sektor nemusia byť zaujímavé, informovalo ďalej MPSVR SR.

Ide o rôzne prospešné služby - od zdravotnej starostlivosti, cez sociálnu pomoc, vzdelávanie a výchovu, po rozvoj telesnej kultúry či ochranu životného prostredia. Sociálne podniky na Slovensku tiež zamestnávajú zdravotne či sociálne znevýhodnené a zraniteľné osoby s problematickým uplatnením na trhu práce.