Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Brannobezpečnostný výbor neodobril rozpočet rezortu vnútra

Na archívnej snímke poslanci NR SR v rokovacej sále. Foto: TASR - Jakub Kotian

Osobné výdavky rezortu vnútra sú rozpočtované na rok 2018 vo výške 1,02 miliardy eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 znamená nárast o 73,2 milióna eur.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Celkové výdavky Ministerstva vnútra (MV) SR by v roku 2018 mali dosiahnuť 2,4 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to nárast o 67,9 milióna eur, čo je 2,91 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý v utorok neprešiel Výborom NR SR pre obranu a bezpečnosť. Dôvodom bol vyrovnaný počet koaličných a opozičných poslancov. Posledné slovo bude mať najbližšie plénum NR SR.

Člen výboru Gábor Gál (Most-Híd) upozornil, že nedostatok pracovných síl v krajine vyvoláva mzdovú vojnu. "A kým súkromný sektor v tom vie byť pružný, štátna správa zaostáva. Je tu zvýšený nezáujem o prácu v polícii či v štátnej správe. Je ešte čo ponúknuť, ale s tým treba rátať, že polícia a štátna správa nebude v niektorých okresoch konkurencieschopná," poznamenal.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) absolútne súhlasí. "Ale my sa snažíme neprejsť na nábor, stále robíme výber. Dnes sa hlási desať ľudí na jedno policajné miesto, predtým sa hlásilo 30. Nechceme však poľaviť. Potrebujeme aspoň 25 záujemcov na jedno miesto, vtedy dokážeme jedného prijať a dvoch dať do zálohy," povedal.

Osobné výdavky rezortu vnútra sú rozpočtované na rok 2018 vo výške 1,02 miliardy eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 znamená nárast o 73,2 milióna eur. "Dôvodom zvýšenia osobných výdavkov o 43,1 milióna eur je premietnutie valorizácie platov z roku 2017 a výdavky vo výške 30 miliónov eur sú určené pre policajtov za účelom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania," konštatuje sa v materiáli.

Menej peňazí, 28 miliónov eur, by malo ísť na kapitálové výdavky. "Dôvodom je jednorazové zvýšenie výdavkov vo výške 25 miliónov eur v roku 2017, ktoré boli použité na realizáciu stavieb a rekonštrukcie objektov," uvádza sa v materiáli.

Na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti navrhuje rezort financií vyčleniť viac ako 713 miliónov eur, čo je v porovnaní s rokom 2017 nárast o takmer 50 miliónov eur.

Tento podprogram zahŕňa bežné a kapitálové výdavky na zabezpečenie činnosti kriminálnej polície, finančnej polície, poriadkovej polície, dopravnej polície, mýtnej polície, inšpekčnej služby Policajného zboru, Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, Železničnej polície, Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR. Nárast je spôsobený valorizáciou platov a zvýšením osobných výdavkov pre strážcov zákona.