Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V Bratislave je o takmer 20-tisíc bytov viac ako domácností

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dostupnosť bývania v Bratislave sa zlepšila v kategórii novostavieb a prenájmu.

Bratislava 22. júla (TASR) – V piatich bratislavských okresoch je celkovo 196.910 bytov. Trvalý pobyt v nich má podľa posledného sčítania obyvateľstva, domov a bytov 177.622 domácností. Minimálne 19.288 bytov, čiže 9,8 %, je teda prázdnych, slúžia na krátkodobý prenájom alebo na iné účely. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti Bencont Investments. Najviac takýchto bytov, až 8115, sa nachádza v druhom bratislavskom obvode. Najmenší počet tzv. prázdnych bytov, 1858, je v Bratislave V. Oba okresy sú pritom najväčšími z pohľadu počtu domácností i množstva bytov.

V druhom kvartáli 2014 sa priemerná cena nájomného s energiami v Bratislave pohybovala na úrovni 661 eur. Najdrahšie sa byty prenajímajú v prvom bratislavskom obvode, kde sú v porovnaní s bratislavským priemerom o 26 % vyššie nájmy. Stále najdostupnejšími sú prenájmy v Petržalke a druhom bratislavskom okrese, ktorý zahŕňa Ružinov, Vrakuňu a Podunajské Biskupice. Dostupnosť bývania v týchto okresoch je ovplyvnená nižšou priemernou výmerou najmä dvoj- a trojizbových bytov a ich lepšou štruktúrou rešpektujúcou potreby obyvateľov.

Rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch sú podľa analýzy stále najdostupnejšou alternatívou bývania staršie byty. "Toto bývanie je o 42 % dostupnejšie ako bývanie v novostavbe, no len o 4,1 % výhodnejšie ako bývať v nájme," vyčíslil vedúci analytického oddelenia spoločnosti Matúš Jančura. Priemerná cena staršieho bytu v druhom štvrťroku oproti prvému vzrástla o 10 eur za štvorcový meter (m2) a dosiahla tak úroveň 1800 eur za m2 s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Medziročne vzrástla cena o 4,22 %. Najdrahším okresom je i naďalej Staré mesto. Najdostupnejším artiklom sú staré byty vo štvrtom bratislavskom obvode.

Dostupnosť bývania v Bratislave sa zlepšila v kategórii novostavieb a prenájmu. V prípade novostavieb ceny klesli o 5,3 percentuálneho bodu a pri prenájmoch bol pokles až 8 %. Počas druhého štvrťroka 2014 bol o novostavby extrémny záujem. V Bratislave sa predalo 802 bytov, čo bol najvyšší medzikvartálny predaj za posledné štyri roky. Rozdiel medzi priemernou cenou štvorcového metra v novostavbe a v starom byte je pritom 21 %. "Tento rozdiel je už na takej úrovni, ktorá vedie dopyt k väčšiemu sklonu kúpy nového bytu. Z hľadiska budúceho vývoja hodnoty starších bytov očakávame, že v nasledujúcom polroku by malo dôjsť k poklesu ich cien," odhaduje Jančura.