Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pri výstavbe obchvatu Bratislavy bude štátu radiť PwC za 6,1 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Firma predložila ako jediná v závere súťaže cenovú ponuku. Súťaž na koncesionára, ktorý by zabezpečoval celkovú výstavbu obchvatu, plánuje pritom rezort dopravy vyhlásiť ešte do konca tohto roku.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Ministerstvu dopravy bude pri výstavbe obchvatu Bratislavy radiť združenie firiem vedené spoločnosťou PwC.

Firma predložila ako jediná v závere súťaže cenovú ponuku, tender tak vyhrala so sumou 6,1 milióna eur.

Súťaž na koncesionára, ktorý by zabezpečoval celkovú výstavbu obchvatu, plánuje pritom rezort dopravy vyhlásiť ešte do konca tohto roku.

"Pokiaľ sa nič zvláštne nestane a budeme na tom usilovne pracovať, do konca roka by sme chceli ísť do vlády s materiálom, a tým pádom aj vyhlásiť súťaž na koncesionára," zdôraznil štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Dokončenie v roku 2020

So začatím výstavby obchvatu hlavného mesta počíta ministerstvo dopravy na prelome rokov 2015 a 2016 a tento termín podľa Stromčeka naďalej platí. Dokončený by mal byť v roku 2020. Túto časť obchvatu by mala tvoriť časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. Predpokladané stavebné náklady naň sa pohybujú na úrovni 1,4 miliardy eur.

Štát by bol podľa Stromčeka najradšej, keby na obchvat mohol použiť eurofondové zdroje. Ale keďže je finančne nákladný, pri takom postupe by následne prakticky nemohol rozvíjať žiadnu ďalšiu cestnú infraštruktúru v rámci Slovenska. Čo sa týka peňazí z rozpočtu, tie sú limitované, preto je podľa rezortu dopravy najvhodnejším spôsobom forma takzvaného PPP projektu, teda projektu verejno-súkromného partnerstva.

Záujem o súraž prejavilo 14 firiem, ponuku dala jedna

Práve v spolupráci s poradcom, ktorého rezort dopravy aktuálne vybral, sa podľa štátneho tajomníka zvolí najlepšia cesta na financovanie obchvatu. O súťaž v tendri na poradenské služby pritom prejavilo záujem 14 uchádzačov, z nich sa dvaja kvalifikovali do posledného kola, ale vo finále predložil cenovú ponuku len jeden. Rezort dopravy vyberal víťaza formou elektronickej aukcie a výsledná suma 6,1 milióna eur je rovnaká ako pôvodne odhadovaná suma ministerstva.

Podľa Stromčeka však bude definitívna cena známa až po tom, čo poradca ukončí svoje služby pre ministerstvo. Jeho práca je totiž udávaná v hodinovej sadzbe. Hodnota 6,1 milióna eur je však podľa Stromčeka strop, nad ktorý dodávateľ nemôže ísť. "Naším celkovým cieľom je úspešne uzavrieť transakciu podľa najlepších možných podmienok a v súlade so stratégiou vlády," uviedol riaditeľ pre poradenské služby v strednej a východnej Európe spoločnosti PwC Mike Wilder.